Op 21 augustus 1999 verscheen er in de de Zwolse courant een artikel over de sluiting van kruideniers/melkman Veldman in Wijthmen, hieronder de tekst van dit artikel.

Inwoners moeten boodschappen na sluiting laatste winkel van ver gaan halen.

Wijthmen is middenstand kwijt

Eén van de vaste klanten meldde zicht zaterdag olijk met een handdoek op de schouders aan de Erfgenamenweg 18. Om mevrouw A. Veldman eigenaar van Wijthmens laatste levenmiddelenwinkel na de sluiting van de zaak even uit te laten huilen.

Van anderen kregen ze bloemen en cadeaubonnen.

“En dat zal ik wel missen, het leuke contact met de klanten”zegt ze. Levensmiddelen zijn nu in Wijthmen niet meer verkrijgbaar.

Afgelopen week is de familie Veldman begonnen met het ontmantelen van de winkel.

De voorraad is grotendeels weg, de toonbank, kassa en snijmachine wachten in de voormalige winkel-ruimte aan huis op drukkere tijden.

Begin maart stapte H. Veldman (63) al definitief uit zijn SRV-wagen. En vorige week sloot zijn vrouw de deuren van de kruidenierszaak voor de laatste maal voor het publiek.

Veldman heeft de SRV-wagen om gezondheidsredenen van de hand gedaan. ‘Ik was er wel aan toe’. Begrijpelijk, want al met al is hij vijftig jaar langs de deuren van Wijthmen, Emmen en Hoonhorst getrokken. ‘Ik ben in ’49, toen ik 13 jaar was, mijn vader gaan helpen.

Hij was in 1934 begonnen met drie klanten, die hij melk van zijn eigen koeien verkocht.

Dat ging toen met paard en wagen’. In 1972 stapte Veldman in de SRV-wagen. Veldman senior opende toen een kruidenierswinkel aan huis, die vervolgens door mevrouw Veldman (57) werd overgenomen.

Het kruideniersechtpaar Veldman in de inmiddels ontmantelde winkel in Wijthmen. ‘Ik zal de gesprekken met de mensen uit de buurt enorm gaan missen’, verwacht mevrouw Veldman.

Het kruideniersechtpaar Veldman in de inmiddels ontmantelde winkel in Wijthmen. ‘Ik zal de gesprekken met de mensen uit de buurt enorm gaan missen’, verwacht mevrouw Veldman.

Volgens Veldman heeft het feit dat in de loop der jaren alle winkels uit ‘zijn afzetgebied zijn verdwenen, drie oorzaken. ‘Zo zijn er bijna nooitopvolgers als iemand ermee stopt.En natuurlijk is de concurentie van de supermarkten i n de dichter bevolkte gebieden groot’.

Als derde reden noemt Veldman de toegenomen mobiliteit van de mens”.

Kinderen

De klanten van de Veldman zijn niet blij met ht verdwijnen van – eerst- de SRV-wagen en vervolgens de winkel. ‘Er wonen hier veel oudere mensen die nu een probleem hebben. Zij moeten hun kinderen inschakelen voor de boodschappen. Maar ze begrijpen ons gelukkig wel. Het is ook een bewuste keuze’ aldus mevrouw Veldman.

‘De zaak kon nog wel uit, maar nu kunnen we mooi samen dingen gaan ondernemen. Wel zal ik de gesprekken met de mensen in de buurt enorm gaan missen’.

Windesheim, een enigszins vergelijkbare gemeenschap, heeft ook geen kruidenier meer.

Ruim tien jaar geleden had Van Linden er nog een levensmiddelenzaak. Wel doen tegenwoordig een SRV-man en een groenteboer het dorp nog aan om de eerste levensbehoeften te slijten. ‘Maar die zijn nu beiden op vakantie’, weet Windesheimer H.B. Kroes. ‘Je moet nu naar Wijhe of Zwolle-Zuid voor de boodschappen.

Dus zonder auto is het maar niks. Het scheelt wel een stuk dat de groenteboer en de SRV-wagen langs komen’.

In Wijthmen is die ‘luxe’ voor alsnog verleden tijd. Veldman: ‘Dat is nu braakliggend terrein’. Zijn echtgenote tot slot: ‘We moeten weten dus nog niet waar we straks zelf de boodschappen gaan doen. Maar het moet wel een zaak zijn waar je leuk geholpen wordt.

(Bron: de Zwolse courant van zaterdag 21 augustus 1999)