‘Zijn’ dirigente koos voor de organist en dat kon Saman niet verkroppen

In de Zwolse rechtbank is gisteren een werkstraf van 240 uur geëist tegen de kerkstalker van Wijthmen. De man kon het niet verkroppen dat zijn vrouw een nieuwe liefde vond. Het liep helemaal uit de hand.

FRANCISCA MULLER

Veertien jaar zijn ze getrouwd. Hij houdt ‘zielsveel’ van haar. Saman A. (52), afkomstig uit Irak, werkt in ploegendiensten bij allerlei bedrijven, zijn vrouw is dirigente van verschillende koren waaronder het kerkkoor in Wijthmen. Maar in december 2016 pakken donkere wolken zich samen: ze wil weg. Sterker nog, ze heeft al een nieuwe liefde, de organist van het kerkkoor in Wijthmen. Nota bene onder de ogen van Saman is hun relatie opgebloeid.

DSC00625

Foto Wijthmen.nl

Verraden
Verraden voelt hij zich, zeker als ze ‘mensen van de kerk’ allerlei spullen uit hun huis laat halen. Diefstal, vindt hij. Maar toch wil hij de liefde van zijn leven niet opgeven. Maandenlang probeert hij haar voor zich terug te winnen. Belt, schrijft, sms’t en appt. Zijn ex schakelt de politie in. Een bemiddelingsgesprek volgt: Saman moet stoppen haar lastig te vallen.

Voorjaar 2017 is de scheiding een feit. Saman wil de knop omzetten. Accepteert dat het voorbij is. Maar waarom blijft hij dan berichten sturen en bellen en waarom duikt hij dan steeds op bij koorrepetities in de kerk in Wijthmen en bij kerkdiensten waar het koor optreedt? Om te praten met zijn rivaal, de organist, zegt hij, of om de pastoor op te zoeken, waar hij een goed contact mee had. En zijn ex? Die blijft hém juist lastig vallen.

Het valt de kerkgangers en koorleden op dat Saman steeds vaker verschijnt. Ze voelen zich ongemakkelijk, onveilig zelfs. Zeker als ze een keer zien dat Saman de confrontatie zoekt met zijn ex en haar nieuwe liefde, waarbij hij zijn vinger langs zijn keel haalt. Met daarbij de tekst: ‘Ik maak je af, ik ben voor niemand bang.’ Onzin, zegt Saman. Allemaal praatjes van de kerkkliek in Wijthmen. Allemaal mensen die op de hand van zijn ex zijn.

Op de avond van 28 juni barst de bom. Saman verschijnt bij de kerk waar het koor repeteert, treft daar de organist en het duurt maar even of de twee rollen vechtend over straat. Saman haalt uit met zijn autosleutel. De dirigente en de voorzitter van het kerkkoor springen ertussen en ook zij krijgen klappen.

Na de confrontatie springt Saman in de auto naar zijn werk in Dalfsen, waar de politie hem later in de boeien slaat. Een half jaar lang zit hij vast, op verdenking van mishandeling, bedreiging en stalking. Daarna komt hij vrij in afwachting van zijn rechtszaak. Met een enkelband om te voorkomen dat hij toch weer bij zijn ex opduikt.

Ondertussen raapt kerkelijk Wijthmen de scherven bijeen. Koorleden willen opzeggen. Want wat als Saman vrij komt? De dirigente besluit omwille van het koor om op te stappen en in haar kielzog ook haar nieuwe partner, de organist.

Mishandeling
‘Er was zoveel angst en onrust dat er geen andere keuze was’, zegt hij in een verklaring die maandagmorgen bij de rechtbank in Zwolle wordt voorgelezen. Daar staat Saman terecht voor mishandeling, bedreiging en stalking. Feiten die de officier van justitie bewezen acht, ook al ontkent de verdachte dat hij de aanstichter was van het geweld. Toch denkt ze dat hij ondanks alles nu op de goede weg is. Daarom eist ze een werkstraf van 240 uur, maar wel met zes maanden voorwaardelijke celstraf erbij. En een contact- en gebiedsverbod voor zijn ex.

Saman hoort het berustend aan. Hij heeft zijn leven opgepakt, zegt hij. In Canada heeft hij een nieuwe liefde gevonden.

Uitspraak op 14 mei.

(Bron: De Stentor van 1 mei 2018)