Wijthmenerplas: van een bak herrie naar een oase van rust

Geluidsnormen draaien dancefestival Wildness de nek om ZWOLLE

 WP-festival-01a WP-festival-02a

Het grootschalige dancefestival Wildness dat eerder aan de Wijthmenerplas werd gehouden gaat ook dit jaar niet door. Reden voor de afgelasting van het evenement zijn opnieuw de strenge geluidsnormen van de gemeente Zwolle.

Door LAURA CUIJPERS

Organisator Rob Teitsma betreurt het besluit, maar ziet geen andere mogelijkheid. ,,Er waren plannen om het festival naar bedrijventerrein Hessenpoort te verhuizen. Daar zijn we druk mee bezig geweest. Maar we blijven met dezelfde geluidsnormen zitten.” Dat laatste is de reden voor het evenementenbureau Absolutely Fresh, waar Teitsma mee samenwerkt, om het festival niet te organiseren. ,,Vanuit Studio TaS, mijn bedrijf, willen we wel. Maar je hebt meerdere partijen nodig.” Absolutely Fresh heeft haar basis in Enschede. ,,Daar zijn ze andere geluidsnormen gewend. Ik zeg niet dat het festival er nooit meer komt, maar waarschijnlijk sowieso niet in Zwolle.”

Het dancefestival, waar elk jaar zo’n 12.500 mensen op afkwamen, werd vorig jaar op het laatste moment afgelast vanwege onenigheid over geluidsnormen. Omwonenden van de Wijthmenerplas klagen al jaren over geluidsoverlast van dancefestivals.

Ook festival Let The Music Play van Teitsma beleeft geen tweede editie aan de Wijthmenerplas dit jaar, maakte de organisatie een aantal weken geleden bekend op haar facebookpagina. Het kleinschalige dancefeest werd vorig jaar georganiseerd als alternatief voor het grotere Wildness. Zo’n 4.500 bezoekers kwamen erop af. Geluidsnormen zijn in dit geval niet de oorzaak van de afgelasting, zegt Teitsma: ,,We zijn er intern niet uitgekomen met de organisatie. We zijn juist ruim onder de geluidsnormen gebleven vorig jaar. Een kleiner festival kan wel.”

Het enige grootschalige dancefestival dat dit jaar nog op de Wijthmenerplas gehouden wordt is Pinkstereo tijdens het Pinksterweekend. Twee dagen staat het gebied dan in het teken van house, hardstyle en techno.

Bron: de stentor van 23 mei 2017
Foto's : Alex Mulder en Henri van de Beek