Ruime terugblik voetbal op afgelopen seizoen

Wijthmen1Terugblik seizoen 2016-2017

 Het afgelopen seizoen bracht mooie momenten. Om te beginnen met PEC ZWOLLE. Het was een drukke zomer voor heel veel betrokkenen van vv Wijthmen en de stichting de Elshof, maar alles ging perfect bij de trainingen en de wedstrijden Van PEC Emmen en de beloften van PEC tegen Al Rayan. De organisatie stond als een huis, de velden waren perfect en door de vele vrijwilligers liep het allemaal op rolletjes. Het is PEC goed bevallen en is terugkomen met trainingen vooraf aan Ajax, Feyenoord en NAC. Alle vrijwilligers heel erg bedankt!!!!!!!!

pec-supporter

Verder gaat de jeugd van Wijthmen en Hoonhorst nu echt samen en voetballen voortaan onder de naam JCHW (Jeugdcombinatie Hoonhorst Wijthmen) in een paars shirt en witte broek en paarse sokken. De jeugdcommissie samen met de sponsorcommissies van zowel Wijthmen en Hoonhorst hebben hier hard aan moeten werken maar het is gelukt.

Verder moet genoemd worden de zeer succesvolle Oudijzeraktie, het rad van fortuin, de einde seizoens-BBQ en de bijdrage uit de kerstmarkt van foute kerst.

Een korte terugblik op het voetbal. Ook dit seizoen is weer gelukt om 3 senioren heren en één damesteam te formeren. Ook bij de jeugd zijn we, ook dankzij het samenwerkingsverband met Hoonhorst, op gelijk niveau qua teams gebleven.

Wijthmen 1

De competitie was zwaar. Met als “top” ploegen de latere kampioen V.V. Swift, Reaal Dronten en Zwolsche Boys die beiden via de nacompetitie gepromoveerd zijn naar de 3e klasse. We begonnen voortvarend met 4 punten uit 2 wedstrijden.
Uiteindelijk haalde Wijthmen1 voor de winterstop 14 punten en na de winterstop 16 punten waardoor we heel verdienstelijk op de 10e  plek zijn geëindigd en dat we onze doelstelling van 30 punten hebben  gehaald wat natuurlijk een goede teamprestatie was.

Er zijn een aantal wedstrijden geweest die we kansloos verloren, bijvoorbeeld Zalk uit, VSW thuis en Zwolsche Boys thuis. We hebben ook een aantal wedstrijden gehad dat we ons zelf tekort hebben gedaan bijvoorbeeld Swift uit en thuis, Wilsum thuis, HTC thuis en uit en VSW uit en hadden misschien wel meer punten verdiend. En natuurlijk hebben we ook mooie overwinningen behaald, Wilsum uit, Noord Veluwe Boys uit en thuis. En natuurlijk die fantastische uitwedstrijd tegen Zwolsche Boys waarin wij een 3-1 achterstand, toch nog meer dan verdiend ombogen en gelijkspeelden met 3-3.

Maar wat ons heel erg tevreden stemt was dat de opkomst van de trainingen meer dan goed was zodat wat met mekaar afgesproken kon worden en dat Wijthmen 1 zich individueel en als team hebben kunnen ontwikkelen.

Wij hopen dat we ons in het nieuwe seizoen zowel individueel en als team weer kunnen verbeteren en dat we ons zelf gaan belonen in wedstrijden. Maar alles zal samen vallen met de energie die wij in wedstrijden en op trainingen moeten geven. Al met al hebben we gewoon een mooi en goed jaar gehad en hopen we dat we dit jaar weer een stapje kunnen maken en dat we onze doelstelling om hoger te eindigen als de 10e plek met z’n allen kunnen bewerkstelligen.

Wijthmen 2

Wijthmen 2 eindige het seizoen 2016/2017 op een uitstekende 5e plek in de 5e klasse. Met 33 punten uit 22 wedstrijden en een positief doelsaldo werd de doelstelling een “top5 ” positie uiteindelijk behaald. Er werd 9 maal gewonnen, 6 maal gelijk gespeeld en 7 maal verloren.
Gewonnen werd er o.a. van de uiteindelijke nr 2 USV met 2-3. Ook werd er een mooi punt behaald bij kampioen HHC Hardenberg 2-2 na een 2-0 achterstand.
Thuis werd er helaas nipt verloren met 2-3 in de laatste minuut.
Opvallend was de 3-0 thuis overwinning op Berkum, terwijl er uit met maar liefst 8-1 werd verloren. Sjoerd Beljon werd uiteindelijk topscorer met 13 goals en Bas Hulsmann een goede 2e met 12 goals.
Al met al kan Wijthmen 2 spreken van een prima seizoen.

 Wijthmen 3

Om maar gelijk naar het eind van het vorig seizoen te gaan, heeft onze leider Gerard Reins aan  gegeven niet verder te gaan bij het 3e elftal. We bedanken Gerard als leider van het 3e elftal en  vinden het jammer dat hij stopt. Mede zijn uitvoerige voetbal technische uitleg, tijdens de rust, gaan we missen. Verstandelijk konden we dit allemaal wel aan, alleen het lichaam  werkte niet echt mee. Nu  naar de hoogte punten van het vorig seizoen, ja…. Dat is even zoeken….

Of het moet zijn,  het weekend weg naar Milaan met het 3e elftal, waar we de thuiswedstrijd AC Milan – Napoli bezochten, Napoli met Dries Mertens in de gelederen won verdiend. Na de wedstrijd gingen we op zoek naar de 3e helft in de stad Milaan. Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn, de ene keer was het bier te duur en de andere keer kwamen we er als groep  gewoon niet in. Eindelijk hadden we een tent gevonden, waar we als groep naar binnen konden. De verlichting was hier wel erg rood, wat ons natuurlijk erg aansprak vanwege onze clubkleur. Schaars geklede dames spraken ons aan en wilden ons de nacht van ons leven bezorgen. Maar ook hier geldt, verstandelijk begrepen we het allemaal, maar het lichaam werkte niet echt mee. Snel deze tent dan maar weer ontvlucht.

Dan maar terug naar Wijthmen, waar de 3e helft rechts aan de bar gespeeld wordt. Waar we menig bier consumeren en gedurende middag steeds harde gaan praten en uiteindelijk net zo goed worden als Ronaldo en Messi. Dan gebeurd het onvermijdelijke, het bierglas gaat op de bierkraan, de rode kaart wordt getoond. Wijthmen 3 moet naar huis. Thuis ploffen we op de bank neer, er wordt gevraagd hoe het was vanmiddag. We antwoorden met: het was een saaie wedstrijd en een saaie 3e helft. Maar saai is goed en mooi en hopen nog vele saaie zaterdagen mee te maken.

Wijthmen 3 is trouwens in de middenmoot geëindigd.

 Dames

Seizoen 2016-2017 was een goed seizoen voor de dames! 6e geworden in de competitie met 40 punten na 26 wedstrijden. De eerste helft van seizoen liepen we hard op koers om bovenin mee te draaien, alleen na de winsterstop werd daar een halt toe geroepen mede door blessures, studie, werk etc. Op sommige wedstrijddagen stonden we soms met 10 of 11 meiden op het veld, maar de punten werden wel gemaakt! Petje af daarvoor.

Aankomend seizoen hebben wij er 4 nieuwe meiden bij die ons komen versterken! Hopelijk word seizoen 2017-2018 net zo’n succes als het afgelopen seizoen.

Jeugd

Het seizoen 2016-2017 begon voor de meeste teams moeilijk maar ook uitdagend. Nadat voor een aantal teams de bekerwedstrijden niet zo gunstig uitpakten, was natuurlijk de vraag hoe deze teams de competitie zouden starten. Tegelijkertijd was afgelopen seizoen voor het eerst dat Wijthmen en Hoonhorst volledig samen gingen met de jeugd en dit bleek een zeer goede zet. De kinderen moesten even wennen aan elkaar maar binnen de kortste tijd voetbalden ze samen alsof ze jaren met elkaar gespeeld hadden.

Afgelopen seizoen is Wijthmen voor het eerst meegegaan met voetbalkamp van Hoonhorst. Al jaren gaat de voetbaljeugd van Hoonhorst op voetbalkamp. Omdat er sinds dit seizoen sprake is van vergaande samenwerking tussen de jeugdvoetbal van Hoonhorst en Wijthmen, mochten de voetballers van de D,E en F jeugd (ofwel de JO-13, JO-11 en JO-09) van Wijthmen ook mee. En daar werd volop gebruik van gemaakt! Maar liefst 82 kinderen gingen in het weekend van 5-6-7 mei mee naar Appelscha. Op de zaterdag werd dit aantal nog uitgebreid met de allerjongste voetbaltalenten tot 100 kinderen. Ze hebben een zeer geslaagd weekend gehad en is zeker voor herhaling vatbaar!

Na het kamp moest de jeugd van Wijthmen en Hoonhorst nog een paar wedstrijden spelen en nadat de competitie ten einde was hebben we de volgende balans opgemaakt:

 

 • JO19-1: 7e plek in 2e klasse
 • MO19-1: najaarskampioen in 2e klasse, in voorjaar 3e plek in 1e klasse
 • JO17-1: 6e plek in 2e klasse
 • JO17-2: najaar 2e plek in 4e klasse, voorjaar 12e plek in 3e klasse
 • JO15-1: 8e in 2e klasse
 • JO15-2: najaar 12e in 4e klasse, voorjaar kampioen in 5e klasse
 • JO13-1: najaar 8e in 2e klasse, voorjaar 2e in 2e klasse
 • JO13-2: najaar 3e in 4e klasse, voorjaar 11e in 3e klasse
 • JO13-3: najaar 9e in 5e klasse, voorjaar 10e in 5e klasse
 • JO11-1: najaar 9e in 3e klasse, voorjaar kampioen in 3e klasse
 • JO11-2: najaar 6e in 5e klasse, voorjaar 9e in 5e klasse
 • JO9-1: najaar 7e in 4e klasse, voorjaar 9e in 4e klasse
 • 4×4: kampioen inzet en plezier

 

45+

Vorig seizoen met wisselende resultaten en rangschikkingen de veteranencompetitie doorgekomen.  Net zoals bij de andere elftallen hebben wij zo de nodige problemen om een 7tal op de been te krijgen. Hebben een tweetal toernooien daarom aan ons voorbij moeten laten gaan. Vrijdag 19 mei 2017 weer ons eigen toernooi georganiseerd met 12 teams. Naast de bekende Zwolse teams ook Hoonhorst en Wijhe erbij. Paste net op ons sportpark en de kleedkamers zaten bomvol (zelf scheidsrechterkamer en ballenhok). Mooi te zien hoe Wijthmen in beweging kwam. Veel vrijwilligers en familieleden die dit toernooi mogelijk maken. Die vrijwilligers, sponsoren Meiberg bedrijfsverzorging en de Mol zorgen dat dit in de Zwolse voetbalwereld bekend staande toernooi om de “Balle van de Molle” een succes is. Met volle kantine en goede omzet tot gevolg. Dank!!

We zaten al krap in de spelers en hebben ook afscheid moeten nemen van keeper Hans Krul en reservepot-speler Jeroen Harink. Middels een transferjacht hebben we inmiddels Arjan Bottinga binnen kunnen hengelen. Henri Teusink heeft net 2 toernooien het keepersgaatje gevuld en we zijn nog druk bezig op de markt.

 

Laatste 2 toernooien in september en 13 oktober jl waren erg succesvol. Windesheim helaas af moeten zeggen. Bij SVI werd ongeslagen en met nul tegendoelpunten de eerste plaats behaald. Probeer dat dan maar eens over te doen. En jawel 13 okt bij Zwolse Boys wederom eerste plek gehaald. Ongeslagen en nogmaals nul tegen. Nog niet eerder voorgekomen. 2x eerste, 10 gewonnen wedstrijden en nul tegen. Misschien trekt dit toekomstige spelers over de streep.
Club van 50

De club van 50 telt inmiddels 28 leden. Het totale bedrag wat de leden hebben ingebracht staat op 1300 euro. Als club van 50 zien we dit als een mooi begin. Maar we hopen dit in het komende jaar verder uit te kunnen breiden.

Het eerste gedeelte van de opbrengst is besteedt aan het jeugdkamp van afgelopen jaar. In totaal is er 305 euro gebruikt voor het jeugdkamp. Dit betekent dat er momenteel nog ongeveer 1000 euro in kas is. Het voorstel is om dit bedrag te besteden aan trainingspakken voor de Wijthmense Jeugd.

Mochten er leden zijn die andere voorstellen hebben dan zijn deze uiteraard welkom.

De bedoeling is om aan het eind van dit seizoen de nieuwe betalingen te innen voor het komend seizoen.  Uiteraard hopen we dat de huidige leden lid willen blijven en dat we snel meer leden krijgen, zodat we het bord snel vol kunnen krijgen. Mochten er nog aanvullingen, vragen of verbeterpunten zijn dan horen wij dit graag!

 Sponsorcommissie

Samenstelling commissie
De sponsorcommissie bestond in het seizoen 2016-2017 uit:

Henry Teusink
Menno van Gurp
Jos Nijboer

Dit jaar is de sponsor commissie vooral druk geweest met het samenvoegen van de sponsoring van de nieuwe jeugd combinatie van Wijthmen en Hoonhorst en dit heeft uitgepakt in dat alle jeugd elftallen in het nieuw zijn gestoken en ook voor alle elftallen hebben we een sponsor gevonden.

 

mini’s en jeugd onder 9: installatiebedrijf Bergman
jeugd onder 11:               autobedrijf v/d Vegt
jeugd onder 13:               stukadoorsbedrijf Kogelman
jeugd onder 15:               T&F Reclame
jeugd onder 17 en 19:     Reuvers sport

 

Ook zijn we blij dat deze bedrijven zich ook voor 3 jaar hun naam hebben verbonden aan de jeugdcombinatie.
U zult in het loop van het seizoen ook borden van deze bedrijven langs ons 1e veld zien verschijnen.

Ook de meeste senioren zijn in een nieuw tenue gestoken en kunnen daardoor weer goed voor de dag komen.

 

In het voorjaar rond de wedstrijd Wijthmen – VSW hebben we al onze sponsoren uitgenodigd om de wedstrijd te komen volgen met een kleine versnapering in de rust en na de wedstrijd. De opkomst was redelijk en volgens de meesten wel gezellig.

 

In zomer maanden rond de tijd dat PEC in Wijthmen neer streek hebben we rond de wedstrijd PEC Emmen een sponsor activiteit georganiseerd waar al onze sponsoren voor uitgenodigd waren en met een opkomst van +/- 150 personen was deze activiteit geslaagd.

 

Een mooi bijkomstigheid van PEC in Wijthmen is dat we +/- 10 nieuwe bordsponsoren hebben mogen verwelkomen rond ons 1e veld en deze zullen in de loop van het seizoen allemaal een plek vinden.

 

Dus weer een succesvol jaar omtrent de sponsoring. Om de club draaiende te houden en m.n. de jeugdleden elke week de mogelijkheid te bieden hun talent te ontwikkelen, is veel geld nodig. Ooit begonnen met een spontane gift. Inmiddels ruim 45jaar later, kunnen we nog steeds niet zonder sponsoren. Wellicht heeft jullie één of meerdere kinderen op onze club voetballen en bent je bereid om met jou bedrijf of namens het bedrijf waarvoor je werkt onze club te sponseren. In dat geval nodigen wij u van harte uit om contact op te nemen met iemand van de sponsorcommissie, zodat we de mogelijkheden, uiteraard geheel vrijblijvend, met u kunnen bespreken.

 Wijthmenerplasloop

Ook kan ik niet voorbij gaan aan de Wijthmenerplasloop. Dit keer gelukkig prima weer en weer zo’n 300 deelnemers. Voor de organisatie van dit evenement veel dank aan Henk van de Berg, René Poppe en René Brinkhof en de vele helpende handen van alle vrijwilligers.

Op 13 januari 2018 is de volgende editie. Inmiddels dan alweer de zesde editie. Doe allemaal mee en schrijf je van te voren in. De voorinschrijving is inmiddels gestart. Hulp op de dag zelf is broodnodig. Wanneer je iets wilt doen aanmelden bij Henk van de Berg of bij mij.

 

Akties

De georganiseerde oudijzeraktie onder leiding van Jory Veldhuis en Frans van Gurp bracht € 2380,– op. De opbrengst is gebruikt voor de aanschaf van materiaal voor zowel de jeugd als voor de senioren. De volgende Aktie is inmiddels weer gepland in de voorjaarsvakantie. Een aktie die we broodnodig hebben om de contributie niet op te laten lopen. Verder is er nog een donatie van 1000 euro geweest uit de opbrengst van foute kerst. Daarvoor nogmaals dank.

 

Financiën

We bespreken de financiën uitgebreid bij agendapunt 5. Toch alvast een kort overzicht. We hebben een goed seizoen gedraaid. Vorig jaar nog bijna 10000 euro in het rood. Nu staan we weer net positief. De begroting voor het komende seizoen laat een verder herstel zien, maar we zijn nog wel erg afhankelijk van toevallige akties en inkomsten. Het zou mooi zijn wanneer we nog meer sponsoren aan ons kunnen binden. Deze oproep is ook gedaan door de sponsorcommissie.
Positief is dat de gemeente in een overleg met ons heeft aangegeven dat een verdere huurverhoging van de velden de komende jaren niet meer aan de orde is.

 

Nog even een paar punten van aandacht:

 • Jeroen Harink heeft aangegeven eigenlijk te willen stoppen met het wedstrijdsecretariaat. Zolang er niemand gevonden is blijft hij het nog wel doen, maar dat is natuurlijk niet eeuwig.
  We zoeken nog steeds scheidsrechters. Het aantal is nu zo gering dat soms wel 2 wedstrijden gefloten worden op één dag en dat is natuurlijk niet wenselijk.
 • Ook Dick Smeenk heeft aangegeven te willen stoppen met het gastheerschap op zaterdag wanneer het eerste thuis speelt. Persoonlijk vind ik dit heel jammer, maar begrijpelijk. Hij doet het inmiddels alweer een aantal jaar. Ook voor hem zijn we op zoek naar een vervanger. Diverse mensen zijn gevraagd, maar tot nu toe zonder succes.
 • De nieuwsjaarreceptie van de Stichting de Elshof is op 6 januari. Vorig jaar ging het onderlinge toernooitje vooraf aan de receptie door het slechte weer niet door. Hoop dat het dit keer wel weer lukt, want het was een succes het jaar daarvoor

 

Verder wil ik mijn medebestuursleden bedanken, die weer hard gewerkt hebben om alles voor elkaar te krijgen. We nemen vanavond afscheid van 3 bestuursleden, maar hebben gelukkig 3 hele capabele vervangers voor hen gevonden.

 

Tot slot wil ik een ieder bedanken voor hun enthousiasme en steun in het afgelopen verenigingsjaar. Zoals onze vrijwilligers, onze trainers en de sponsoren en niet te vergeten alle leden voor hun sportieve gedrag en sfeer op ons sportpark