Laatste concert Slayer, Hans Spijker fan en drummer geeft antwoord op prangende vragen

Hans Spijker Stentor mei 2018

HANS SPIJKER, SLAYER-FAN IN HART EN NIEREN. FOTO FRANS PAALMAN

Historie in ‘Zwolse stronthal’

Slayer geeft op 15 november hun laatste, Nederlandse concert in de IJsselhallen. Zwollenaar Hans Spijker (50), fan en drummer: ,,Het wordt historisch.”

REMCO REGTERSCHOT

Hans, kan jij als ultieme Slayerkenner wat prangende vragen beantwoorden?

,,Nou, ultiem…”

Volgens ingewijden kent bijna niemand uit deze regio Slayer zo goed als jij.

,,Daar zit een kern van waarheid in, ik heb alles van ze. Het is mijn favoriete band en drummer Dave Lombardo is mijn grote held en inspirator. Door hem ben ik zelf gaan drummen in metalbands. Ik ga 15 november zeker naar het concert. Samen met mijn oude vriendengroep uit Deventer, Wijthmen en Zwolle. Met hen fietste ik in 1991 naar de IJsselhallen toen Slayer daar voor het eerst optrad.”

Hoe groot is Slayer?

,,Eén van de grootste cultbands op aarde. Het was niet voor niets wereldnieuws toen ze hun afscheidstournee aankondigden. Een breed gedragen band, bovendien. En de kreet ‘Slee-jáááh!’ hoor je op de gekste momenten. Ik hoorde hem ooit eens tijdens een serieuze bedrijfspresentatie. Slayer-fans zitten overal, ik denk daarom dat het concert stijf uitverkocht raakt. Geweldig ook, dat ze in die mooie, Zwolse stronthal spelen. Daar hoort Slayer thuis.”

Hoe zou je hun stijl omschrijven?

,,De eerste band die punk en hardrock mixte. En er een Zuid-Amerikaanse swing aan toevoegde door de Cubaan Lombardo en de Chileense zanger Tom Araya.”

Hoe erg is het dat Slayer stopt na 37 jaar?

,,Niet zo erg, eigenlijk hadden ze in 2013 moeten stoppen, toen Lombardo ermee ophield en gitarist en medeoprichter Jeff Hanneman overleed.”

Hoe was het om in hun voorprogramma te staan?

,,Jááá, een grote eer! Drie jaar geleden in Enschede, met Dead Head! Het voelde als een jeugddroom die uitkwam, ik ben sinds 1985 al fan en heb ze meerdere malen zien spelen. Ik kreeg in 1989 de drumsticks van Lombardo en speel al dertig jaar op hetzelfde merk drumstel.”

Lombardo was er echter niet meer bij in Enschede. Jammer?

,,Nee, het is beter dat mensen hun helden niet ontmoeten.”

Hoe legendarisch wordt het optreden dan nog?

,,Na het wegvallen van die twee is Slayer niet meer de band die het was, maar het blijft een instituut op metalgebied. Bovendien wordt dit het enige concert dat ze in Nederland spelen, dus het wordt historisch.”

(Bron: de  stentor van 16 mei 2018)