Kerkgemeenschap in Wijthmen schudt op z’n grondvesten door stalker

De angst zit er flink in bij de leden van de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand -kerk in Herfte-Wijthmen

De angst zit er flink in bij de leden van de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand -kerk in Herfte-Wijthmen

Moeten we dan in karatepak naar de kerk

Heibel in de kerk in Wijthmen.Een 52-jarige Zwolse man zaait angst onder de kerkgangers en de koorleden in het bijzonder. Hij verwondde woensdag de organist, die hij beschuldigt van het afpakken van zijn vrouw, de dirigente van het koor. Maar de zaak speelt al veel langer.

Een knokpartij in Wijthmen? Dat is sinds mensenheugnis niet gebeurd in dit kerkdorp van Zwolle. Laat staan een knokpartij op het plein voor de kerk, het kloppend hart van de dorpsgemeenschap. Woensdagavond rolde een 52-jarige Zwollenaar vechtend over de grond met de organist van het kerkkoor. De Zwollenaar zaait volgens dorpsbewoners al geruime tijd angst en onrust in Wijthmen. Het gaat om een relationeel conflict rond de dirigente van het koor, maar ondertussen raakt het de héle kerkgemeenschap, zegt voorzitter Rob van Krevel van het kerkkoor. ,,Ik maak me grote zorgen over het voortbestaan van het koor, de kerkgang en de kerk. Als inwoners hebben we ons er anderhalf jaar geleden sterk voor gemaakt dat de kerk open zou blijven. Dan kan het toch niet zo zijn dat één man ervoor zorgt dat-ie toch dicht gaat?”

Woensdagavond, tijdens de repetitieavond van het kerkkoor, werd de politie gealarmeerd. De 52-jarige Zwollenaar had de 52-jarige organist mishandeld op het kerkplein en de 38-jarige dirigente van het koor bedreigd. Ook de voorzitter van het koor moest het ontgelden, toen hij probeerde tussenbeide te komen. De verdachte pakte volgens getuigen ook een mes uit zijn auto en zwaaide daarmee in het rond. Daarna vertrok hij. De politie hield hem korte tijd later aan. Hij zit nog vast.

De politie wil geen verdere informatie verstrekken omdat het gaat om een zaak in de relationele sfeer. ,,Dan zijn we terughoudend vanwege de privacy van de betrokkenen”, zegt woordvoerder Jan Thijs van Hemmen van de politie. Maar de relatiekwestie is de afgelopen maanden uitgegroeid tot een zaak die iedereen bezighoudt die bij de kerk van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand in Herfte/Wijthmen betrokken is.

De nu aangehouden verdachte is de ex-partner van de dirigente en zou het voorzien hebben op haar nieuwe partner, de organist van het koor. De verdachte werd volgens Van Krevel de laatste tijd regelmatig gesignaleerd bij koorrepetities en kerkdiensten. ,,Altijd met intimiderend gedrag. Het gaat hem uiteindelijk om de man die zijn vrouw bij hem weggehaald heeft, maar hij terroriseert zo de héle gemeenschap. Kerkgangers zijn in de regel zeventig-plus en die willen in alle rust naar de kerk. Je verwacht toch niet dat er dan iemand ruzie komt maken. Moeten we dan soms in karatepak naar de kerk?”

We moeten de kerkgangers beschermen en de angst wegnemen

William Meijer

Na eerdere incidenten was al contact geweest met de politie, zegt Van Krevel. Maar die had volgens hem geen oplossing. ,,We hebben er gevraagd of er stille politie in de kerk kon zitten, of dat er camerabewaking kon komen. Maar dat kon niet. Er moeten zeker eerst doden vallen.” Bij het koor heeft de geweldsuitbarsting van woensdagavond een enorme impact. Veel koorleden zijn al op leeftijd en waagden zich niet naar buiten terwijl de vechtpartij gaande was. ,,Een aantal mensen heeft gezegd dat ze niet meer op het koor komen. Want nu zit hij vast, maar wat als hij volgende week weer vrij is? Dan weet ik niet of wij repetitie willen of kunnen houden. Dan mogen we wel iemand met een pitbull en een pistool achter het kerkplein neerzetten. Het is toch niet te geloven dat één man dit kan veroorzaken?”

Interim-voorzitter William Meijer van de locatieraad wil niet uitgebreid reageren, maar bevestigt dat er al voor het incident van woensdag contact was met de politie. ,,Ik wil nu eerst met de slachtoffers spreken. We moeten heel goed kijken hoe we hier mee verder gaan. Onze eerste zorg is nu de slachtoffers, maar we moeten ook de kerkgangers beschermen en de angst wegnemen.”

Door  Francisca Muller

(Bron: de Stentor van 1 juli 2017)