Infiltranten in voetbalkantines om drank- en horeawet te controleren

 

Alcoholverbod_1.jpg

Voorzitters met gestrekt been duel in kopte de de Stentor zaterdag 31 januari.

De woorden van wijlen sportcommentator Herman Kuiphof werden historisch toen Gert Muller in 1974 het vonnis voltrok door het doelpunt dat er toe leidde dat Nederland geen wereldkampioen voetballen werd. “Zijn we er toch ingetuind” constateerde de verslaggever.

Dit is het gevoel dat 40 jaar later in Dalfsen overheerst.

Burgemeester Han Notten maakte afgelopen woensdag bekend met een vileine glimlach, dat er infiltranten kunnen rondlopen in voetbalkantines.

Infiltranten?  Wat is er hier dan toch allemaal aan de hand?

In de Drank- en Horecawet , waarbij de gemeenten nu zelf verantwoordelijk zijn voor de handhaving is het niet langer toegestaan alcohol te schenken aan jongeren onder de achtien jaar. Om controle hierop te kunnen uitoefenen heeft de gemeente noodzakelijk geacht een soort ‘Paard van Troje” in te zetten,  bemand door een minderjarige die doodleuk aan de bar om een biertje vraagt.

Als deze minderjarige – dus bekend bij de opsporingsambtenaar – toch zijn biertje krijgt van de niets vermoedende vrijwilliger is de vereniging gevangen in het net en wordt het op de bon geslingerd.

Daar waar de ene gemeente alles op z’n beloop laat is burgemeester Notten een stuk strikter.

Alcoholverbod_2.jpg

De verschillende voorzitters in de omgeving zijn natuurlijk razend: “Uitlokking” stellen ze.

Een een rondje langs de velden bij enkele verenigingen:

  •  SV Nieuwleusen:

Dit verdient in ieder geval niet de schoonheidsprijs stelt voorzitter Bert de Roo die het handelen van de gemeente bekritiseert. Ik denk zelfs dat het een onrechtmatige manier is om bewijs te verzamelen, maar zover wil ik helemaal niet gaan, misleiding zo ziet hij het.   Als iemand onder de 18 jaar om alcohol vraagt, dan steken wij daar een stokje voor. Helaas is dit in ons geval niet gebeurd.

  •  Voetbalvereniging Lemerelerveld:

Ook voetbalvereniging Lemerlerveld ging voor de bijl en dat werd door voorzitter René Jansen betreurd. Juist omdat de vereniging haar eigen leden nog zo heeft geïnformeerd en nu genekt word door een buitenstander.  “We hebben voordat de nieuwe wetgeving werd ingesteld de leeftijdsgroep van zestien- en zeventien bij elkaar geroepen.  We snappen dat het vervelend is” hebben we gezegd, “Maar breng ons barpersoneel niet in de problemen”  Dat het nu juist een buitenstaander wel is gelukt, noemt Jansen dan ook  ‘uitlokking’.  “Het was netjes geweest om ons eerst te informeren en dan pas de pers, maar goed.”

  •  ASC’64:

Prese Vissscher is niet te spreken over de ietwat doortrapte drankcontrole van Dalfsen. Meer nog omdat het barpersoneel bij ASC’62 wel degelijk naar een leeftijd heeft gevraagd, maar ‘vergat’ om identiteitsbewijzen op te eisen.  “Ja als je zegt dat je achttien bent, maar je bent het niet, dan begin je al verkeerd. Ik ben meer van een open houding dan van liegen en bedriegen. Maar laten we wel  wezen ik ben bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente geweest.  En heb daar niemand om legitimatiebewijzen zien vragen.”

Een hele hoop zorgen voor de diverse voorzitters dus, a.s. woensdag praten ze bij met Noten.

Ook voor de vrijwilligers van Wijthmen geld ook kennis te nemen van dit artikel, zodat de clubkas niet voor verrassingen kan komen te staan.

gerardhulsmann

(Bron: Dit artikel ontleent aan het artikel van Arjan Bosch in de Stentor van zaterdag 31 januari 2015)