Hoevenbrug lekker warm in de winter

(Bij de uitgave van de stentor van  9 november was er nog geen link beschikbaar voor  onderstaand artikel)

Proef met ‘vloerverwarming’ op steile brug in belangrijke fietsroute

slide2a

(Foto: Wijthmen.nl)

De Hoevenbrug bij Zwolle is vanaf volgende winter altijd sneeuw- en ijsvrij. Het wegdek van de brug achter bedrijventerrein Marslanden wordt verwarmd. Het gaat om een proefopstelling. Wegdekverwarming komt in de openbare ruimte nog weinig voor. Het is te vergelijken met vloerverwarming, maar dan bestand tegen de elementen.

Door Ewoud ten Kleij

De karakteristieke brug over de Nieuwe Wetering tussen de Kanaalweg en de Oudeweg wordt komend jaar voorzien van sensoren, die de temperatuur van het wegdek meten. De verwarming in het wegdek wordt dan ingeschakeld als het glad dreigt te worden.

Openbare ruimte

Volgens Marieke Stenfert van de gemeente Zwolle is het een uniek project binnen de provincie Overijssel. Wegdekverwarming in de openbare ruimte komt überhaupt weinig voor. ,,Het gaat vooral om bedrijven en dan met name voor locaties met een helling. Een laaddok voor vrachtwagens bijvoorbeeld, maar ook in- en uitritten van parkeergarages”, legt Dion Slutter uit. Hij is commercieel directeur van Enon, een bedrijf uit Wijchen dat wegdekverwarming levert. ,,Er zijn ook steeds meer vermogende particulieren die hun oprit laten verwarmen, zodat ze niet meer met zout hoeven te strooien.”
Het systeem in Zwolle wordt door Sweco aangelegd en niet door Enon, maar de werking van wegdekverwarming is in grote lijnen overal hetzelfde. Onder het asfalt of beton wordt een verwarming aangelegd. Sensoren in het wegdek houden in de gaten hoe warm of koud het is, maar ook de vochtigheid. Vriest het of valt er sneeuw, dan schakelt de verwarming zichzelf in. ,,Over het algemeen gelijk op vol vermogen, om te zorgen dat de sneeuw bijvoorbeeld smelt”, zegt Slutter.

Warme voeten

Merk je dat nou ook als je over zo’n weg loopt of fietst? Als je er op let wel. ,,Maar je banden smelten niet en als je dikke schoenen draagt, zul je er ook niets van merken”, vertelt Slutter. ,,Het is niet zo dat temperaturen van 40 graden worden gehaald. Hooguit zo’n 5 tot 10 graden, genoeg om het wegdek te ontdooien.”

De werkzaamheden aan de Hoevenbrug beginnen in de eerste helft van volgend jaar. Deze winter wordt er dus nog gewoon gestrooid. Dat heeft er volgens gemeentewoordvoerder Stenfert mee te maken dat de buitentemperatuur minimaal 10 graden moet zijn. Er is voor deze locatie gekozen in overleg met fietsers en omwonenden. Bewoners in de omgeving gebruiken deze route, omdat de N35 is verlegd. Ook zijn de aansluitingen van de brug volgens Stenfert ‘redelijk steil’.

Zonnepanelen

De sensoren en de verwarming worden van stroom voorzien door zonnepanelen die ter plekke worden geïnstalleerd. ,,Op duurzame wijze willen we de bereikbaarheid en veiligheid op de regionale fietsroutes Zwolle-Wijthmen en Zwolle-Heino waarborgen bij sneeuw en vorst. En uiteraard ook voor de direct omwonenden”, laat Stenfert weten. ,,De aanleg van de wegdekverwarming combineren we met wegonderhoud aan de Kanaalweg. De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Overijssel, vanwege het vernieuwende en duurzame karakter ervan.”

(Bron de Stentor van 9 november 2018) (https://www.destentor.nl/zwolle/)