Henk Wageman 1949-2018

Wageman Henk 1949-2018

In zijn woonplaats Zwolle is Henk Wageman (69) overleden, de man die jarenlang bestuurslid was van onze voetbalvereniging Wijthmen en in het dagelijks leven de chef sport van de Stentor was.

Henk was van seizoen 1981-1982 tot en met 1984-1985 bestuurslid van onze voetbalvereniging.

Hij  fungeerde acht maanden in seizoen 1984-1985 als interim voorzitter tussen het voorzitterschap van Henk Nijmeijer en de aanstelling van Jan Groters in maart 1985.

Jelle Boonstra

Meer dan dertig jaar zorgde hij ervoor dat de amateurclubs met evenveel passie werden gevolgd als het profvoetbal bij PEC in Zwolle. Henk was een Groninger, een Winschoter met als het er op aankwam een onwrikbaar karakter, noem het maar gerust koppigheid.

Journalistieke eerlijkheid ging boven alles, zegt zijn zoon Stephan. Dat werd in bestuurskamers in de regio lang niet altijd op de juiste waarde geschat. ,,Ondanks zijn kritische blik werd hij alom gerespecteerd. Hij had het karakter en lef om een kop koffie te komen drinken met de mensen die hij in de krant bekritiseerde.”

De periode op de Zwolse redactie, aan de Blaloweg, voordat uitgeverij Wegener het aloude Tijl in één hap opslokte, vond hij zonder enige twijfel de kroonjaren. Alles kon en mocht toen, ze reisden de wereld over voor sportprestaties en de collega’s op de sportredactie waren hecht en toegewijd. Dat z’n zonen Stephan en Sander ook journalist werden is geen toeval. ,,Ik mocht mee naar wedstrijden van PEC. Tegen Feyenoord bijvoorbeeld, 5-5, weet ik nog. Dan zaten we in de auto en zei hij: bedenk eens een mooie kop boven het verhaal”, zegt Stephan. PEC kon hij hartstochtelijk afbranden, en toch zat hij wekelijks in de inner circle met clubbaas Marten Eibrink en andere vertrouwelingen te praten.

Het zaterdagmiddagvoetbal bij de amateurs was hem trouwens net zo dierbaar. In Genemuiden, of bij WHC in Wezep waar ze een boze brief aan de krantendirectie stuurden toen Henk na al die jaren andere journalistieke arbeid ging doen. Bijna zeven jaar geleden zwaaide hij af, als één van de laatste vutters in het vak. In z’n vrijgekomen tijd zette hij zwollenu.nl op en een website voor amateurvoetbalverenigingen. Schreef een boek over de bekerfinale van PEC in 1977. En zat hij in de journalistenbond. Journalist boven alles. En sportliefhebber. Terwijl zijn ziekte hem sloopte, fietste hij nog graag even naar vv Berkum. Toch weer lekker langs de lijn.

(Bron: de stentor van 30 maart 2018 met een kleine uitbreiding van het gedeelte over V.V.Wijthmen)