Einde aan overlast dreunende bas

Het artikel uit de Stentor van zaterdag 25 maart 2016

Het artikel uit de Stentor van zaterdag 25 maart 2016

Geluid handleiding festivals

Eko Huisman uit Zwolle verlaat een aantal keer per jaar zijn huis, vlakbij de Wijthmenerplas. De reden? Festivals en evenementen, waarbij urenlang harde basdreunen klinken. ,,De kopjes trilden er van. Het is niet uit te houden.” Een handleiding van vrijwel alle betrokken partijen moet die overlast nu definitief de kop indrukken.

Elk jaar worden er in ons land tienduizenden evenementen gehouden. Een feest voor de bezoekers en sommige omwonenden. Maar andere ‘buren’ gruwelen van met name de harde bastonen, die tot diep in de woon- en slaapkamers binnendringen.

Eko Huisman is één van omwonenden die stress ervaart. ,,De muziek, het gedreun gaat urenlang door. Soms tot in de late uurtjes.” Hij stapte samen met andere Zwollenaren naar de rechter. De gemeente paste de regels aan. ,,Daardoor trillen de kopjes nu niet meer uit de kast. Maar nog steeds kunnen wij er heel slecht tegen en pakken we een hotel, als het allemaal teveel wordt.”

Dat wordt ook elders in het land zo ervaren. Theo van Gelder is in Leeuwarden een zelfde strijd aan het voeren. ,,Je voelt je er soms letterlijk ziek door. Allerlei aspecten spelen een rol: tot hoe laat gaat de muziek door? Hoe lang achter elkaar?”

Nu hebben voor het eerst alle partijen de handen ineengeslagen: gemeenten, organisatoren van evenementen, omwonenden en de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). Zij werken samen aan een handleiding die alle vragen rondom geluid moet beantwoorden. ,,Dan weet je precies hoe groot de overlast is op welke plek”, zegt Erik Roelofsen van de stichting.

Er wordt specifiek rekening gehouden met de harde bastonen, want vooral die zorgen voor overlast. ,,Soms zelfs op kilometers afstand.” Het verbaast Roelofsen dat de bas zo hard staat. ,,Eigenlijk is het raar dat we op evenementen oordoppen uitdelen. Dat geeft wel aan dat het te hard gaat.”

De handleiding, die naar alle Nederlandse gemeenten wordt gestuurd, bevat geen keiharde norm. Desondanks denkt de NSG dat iedereen met die handleiding gaat werken. ,,De evenementenbranche werkt er zelf aan mee, net zoals gemeenten. Waarom zou je je eigen ideeën dan niet volgen?”

De handleiding gaat ook in op de vraag hoe er met omwonenden gecommuniceerd moet worden. Iets wat nu nog wel eens fout gaat, zo blijkt uit de hausse aan klachten die NSG binnenkrijgt.

Hoopvol

Willem Westerman van de Vereniging van Evenementenmakers, waarbij zo’n beetje alle grote organisatoren aangesloten zijn, zit ook aan tafel en is hoopvol gestemd. ,,We willen hier met elkaar uitkomen. Natuurlijk staan wij er anders in dan bewoners. Wij zien bijvoorbeeld dat veel bezoekers houden van harde basgeluiden. Die willen de muziek voelen. Maar aan ruzies hebben we niets, daarom moet er één handleiding komen.”