Boerderij op tracé Wijthmen blijft nog even staan

Asbest in de muren stelt sloop wéér uit

DSC03088-web

(Foto  Wijthmen.nl)

De langverwachte sloop van de allerlaatste boerderij op het vernieuwde tracé van de N35 begon gisterochtend optimistisch, maar moest al na enkele uren worden gestaakt. Reden: er werd tussen een binnen- en buitenmuur asbest aangetroffen.

INGRID STIJKEL

Eerder moest de geplande sloop al maanden worden opgeschort vanwege de beschermde dwergvleermuizen die er hun winterslaap hielden.

De asbestvondst in de ‘vleermuisboerderij’ komt voor Rijkswaterstaat als een complete verrassing, vertelt woordvoerster Sandra van der Zweep. Voor de sloop is de noodzakelijke controle op asbest nog uitgevoerd. ,,Daarbij is gekeken op de gebruikelijke plekken waar asbest zou kunnen zitten.” Het gevaarlijke materiaal is daarbij ook aangetroffen en verwijderd, waaronder op het dak en bij het leidingwerk. ,,Asbest tussen een binnen en een buitenmuur is niet gebruikelijk”, zegt Van der Zweep.

Sloper Boverhoff uit Heerde kon na de vondst gisterochtend weer huiswaarts keren. Rijkswaterstaat moet nu eerst een tweede saneringsplan voor asbest maken en dat ter goedkeuring aan de gemeente Zwolle voorleggen.

Van der Zweep hoopt dat het al met al tot slechts enkele dagen vertraging gaat leiden, maar volstrekt helder is dat nog niet. ,,We wilden begin juni het nieuwe weggedeelte op het al vernieuwde tracé laten aansluiten. Het is koffiedik kijken wanneer dat nu gaat gebeuren.”

Automobilisten moeten nog even langer met 30 km/u langs de oude boerderij rijden. Af en toe staan daar verkeersregelaars om het bouwverkeer te begeleiden dat de N35 moet oversteken.

De verbreding van de N35 met 2×2 rijbanen heeft als doel de doorstroming op de provinciale weg te verbeteren. Nu staat het verkeer van en naar Zwolle geregeld vast in de spitsuren. De wegverbetering is naar verwachting eind 2018 afgerond.

(Bron: Stentor van 16 mei 2018)