geschiedenis tijdslijn

 


Dit sitegedeelte geeft een chronologisch overzicht van de geschiedenis van Herfte, Wijthmen en Zalné.

Hieronder is zeker niet onze gehele geschiedenis aangegeven, er zullen telkens aanvullingen volgen, misschien kom  je tot de ontdekking dat er iets mist, iets niet  klopt of heb je een aanvulling of een feitelijke onjuistheid:

Mail dit naar wijthmen.nl doorop deze link te klikken 

Hartelijk dank voor je medewerking.

Samenstelling Gerard Hulsmann.

(Zie voor onze privacy verklaring het menu  hierboven aangegeven)


2019

*11 april werd het startschot gegeven voor een megaklus van maar liefst 170 miljoen aan het spoor in Herfte, bedoeld om het treinverkeer van en naar Groningen en Leeuwarden en Meppel te stroomlijnen. Het bestaande spoor gaat van twee naar vier sporen.

*15 maart: Toneelgroep Sagezo gaat door het leven als Stichting Toneelgroep Sagezo.

* Rond mei start met werkzaamheden aan de Hoevenbrug. Het brugdek krijgt een verwarming zodat het altijd sneeuw- en ijsvrij is. Het betreft hier een proefopstelling

2018

De nieuwe N35 in gebruik (Foto Gerard Reins)

De nieuwe N35 in gebruik (Foto Gerard Reins)

25 juni: Rijkswaterstaat stelt op maandag 25 juni 2018 uiterlijk 05.00 uur de verbrede N35 en de op- en afritten van het viaduct bij Wijthmen volledig open voor het verkeer. De Heinoseweg gaat nu nieuwe Heinoseweg heten. (Bekijk voor de bouw van de N35 de 14 films van Gerard Reins hier)

December: Verwijdering van het asfalt op de Woestijnenweg door een stenen bedekking.

2017

*24 juni.  PEC Zwolle slaat zijn trainingskamp op in Wijthmen bij de plaatselijke voetbalclub Om 14.00 uur zal de eerste training onder leiding van John van ‘t Schip, de nieuwe hoofdtrainer, plaatsvinden. PEC traint twee weken in Wijthmen, omdat het kunstgras in het MAC³PARC Stadion wordt vervangen.

Bomen rooien, hier in de buurt van skelterbaan Karba

Bomen rooien, hier ter hoogte van skelterbaan Karba

*15 feb. Aannemer Heijmans en Rijkswaterstaat beginnen met de kapwerkzaamheden voor de verbreding en verlegging van de N35 tussen Zwolle en Wijthmen. De kap is nodig om de bestaande weg te verbreden en een nieuw gedeelte ten zuiden van Wijthmen aan te leggen.

Door het kappen verdwijnen ongeveer 450 bomen en 1,6 hectare bosvakken. Om dit te compenseren komen er in hetzelfde gebied ongeveer 250 bomen en 1,3 hectare bosvakken voor terug. Dat aantal wordt misschien verhoogd, zodat alle bomen en bosvakken terug worden geplaatst in hetzelfde gebied. Lukt dat niet, dan wordt een deel van deze compensatie op een andere plek gerealiseerd.

2016

* Opgericht in 1981, sluit de Landelijke Rijvereniging (L.R.) en Ponyclub (P.C.) De Brinkruiters haar deuren op 31 december 2016

* Na jaren lang praten over de  N35 is het zover, de verbreding van de N35 tussen Zwolle en Wijthmen is door Rijkswaterstaat in juli  gegund aan het bedrijf Heijmans Infra B.V. Met de verbreding naar twee keer twee rijstroken en de bouw van een viaduct moeten doorstroming en verkeersveiligheid verbeterd worden.

* Wim Schuurman neemt na 23 jaar afscheid als directeur van de Oecumenische Basisschool “De Kubus” na ruim 43 jaar werkzaam geweest te zijn in het onderwijs gaat hij met pensioen.

* De waterschappen Reest-Wieden en Groot Salland gaat over in het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hierdoor valt het gemaal “Herfte” onder het laatste waterschap.

2015

September 2015: Een waterskibaan met indoor en outdoor activiteiten en een stijlvolle beachclub is geopend aan de Wijthmenerplas. “Wij bieden alles voor een geweldige dag uit. Strand, water, cablepark, beachclub, brasserie, restaurant, outdoor en terras aan de Wijthmenerplas.

lakesite-wijthmenerplas

Lakesite aan de Wijthmenerplas

Lakeside is meer dan een geweldige beleving in de uiting van avontuurlijke activiteiten, heerlijke hapjes en drankjes in een geweldige sfeer” aldus de ondernemer Ester Vredeveld.

Vanaf 16 november 2015 voerde de Rijkswaterstaat archeologisch veldonderzoek uit voor de verbreding van de N35 Zwolle-Wijthmen. Verspreid over het gebied worden twaalf proefsleuven van circa 75 meter lang en 1 meter diep gegraven.

In dit onderzoek vond men scherven uit de periode 1200-1300.

Klik voor dit archeologisch onderzoek en die van de begin 80e jaren op deze link

2014

De Oecumenische school voorheen St. Jozefschool aan Valkenbergweg moet plaats maken voor een gebouw van de Stichting Eilean, die meisjes en jonge vrouwen met traumatische ervaringen een veilige plek wil bieden. De officiële opening vindt plaats op 26 september door het openen van het entreehek door wethouder Nelleke Vedelaar en Juul Klemann oprichtster van de Stichting Eilean.

eilean-2016

Gebouw van de Stichting Eilean aan de Valkenbergweg

2011

Binnen het verenigingsleven  in Wijthmen ontstaat het initiatief om een jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd te houden, het ontstaan van de Wijthmenerplasloop.

2010

De ijsclub Herfte Wijthmen Zalné (HWZ) viert haar 50 jarig bestaan

2007

Het Kulturhus aan de Erfgenamenweg geopend door Erica Terpstra.

2006

* In één klap heeft de gemeente Zwolle in Herfte maar liefst 170 hectare weiland aangekocht. Het gaat om het gebied van Oude Dalfserweg, Hooiweg en Herfterlaan. Volgens vastgoedwethouder Peter Pot gaat het om ‘een strategische verwerving’ , belangrijk met het oog op ontwikkelingen ná 2020.

*Door een overwinning in de nacompetitie weet het 1e voetbalteam van Wijthmen onderleiding van Eduard Lindeboom te promoveren naar de 3e Klasse.

Bekijk de video’s van deze promotie: video 1 klik hier ; voor video 2 klik hier 

2005

*Tot 2005 is de Wijthmenerplas in handen van de Regio IJssel-Vecht. In dat jaar werden de recreatie-objecten door R.IJ.V. afgestoten. De gemeente Zwolle, die al met het dagelijkse beheer en toezicht is belast, komt opnieuw in het bezit van de plas. De Wijthmenerplas is nu een van de drie recreatieterreinen binnen de gemeente. De overige twee zijn de Agnietenplas en de Milligerplas.

*Golfclub Zwolle realiseert het clubhuis op het golfterrein

2002

Henry en Gerrie Bosman stoppen na negen jaren met het beheer van het parochiehuis aan de Erfgenamenweg (Valkenbergweg)

2001

dsc06815-heinoseweg-boem-boem

Kinderdagverblijf Boem Boem

 

In het voormalig schoolgebouw aan de Heinoseweg gaat het Kinderdagverblijf Boem Boem van start. Initiatiefneemsters zijn Anita van Bemmel,Wanda Wijtsma Marleen Quiko en Marije Maurice.

2000

Wijthmen kiest op het eerste sportgala haar eigen sportkampioenen. Michel Noordman word sportman en Jolanda Poppe sportvrouw. Het  dameselftal van Wijthmen wordt gekozen tot sportteam van het jaar. Klaas van de Berg ontving de titel van vrijwilliger van het jaar. De prijs “goud van oud” mocht Thea Rienties in ontvangst nemen. Dit evenement dat jaarlijks terug moest komen was echter geen lang leven beschoren.

1999

In de Zwolse courant verschijnt een artikel “Wijthmen is middenstand kwijt”

De familie Veldman stop met de zuivelhandel. Wijthmen heeft vanaf dat moment nog slechts één winkel, het bloemenhuis “Lichte Linden”

1998

Voetbalvereniging wordt voorde 3e maal  in haar bestaan kampioen door een beslissingswedstrijd te spelen tegen Vios Vaasen. De sidderende wedstrijd eindigt in 1-2 in het voordeel van Wijthmen door doelpunten van Michel Noordman en Stefan Poppe

1995

Onder leiding van Golfclub Zwolle worden in Wijthmen de eerste 9 holes baan gerealiseerd en geopend in 1995 op de locatie bij de Wijthmenerplas. Daarna werden binnen 10 jaar zowel een prachtig clubhuis als de tweede 9 nieuwe holes gerealiseerd, waardoor er een geweldig golfbaancomplex is ontstaan dat z’n weerga niet kent in de omgeving. Het ontwerp van de 70 ha. grote golfbaan is van Alan Rijks.

1993

6 september, de oecumenische school is er toch gekomen, Wim Schuurman benoemt tot directeur. De school krijgt de naam “De Kubus”, na het uitschrijven van een prijsvraag over de naamsaanduiding. Een idee dat op veel bijval mocht rekenen wat dat van Glenn Rientjes. De school start in het gebouw van de St. Jozef met veertig kinderen uit Wijthmen, Herfte en Lente

1992

Er is slechts plaats voor een school in het dorp omdat leerlingen aantallen niet worden gehaald. Er ontbrand een “schoolstrijd” in het dorp die de gemoederen flink bezig houd. De onderhandelingen tussen protestant-christelijke Stramp-Ess en de katholieke St. Jozefschool lopen op niets uit. Ook een poging om te komen tot een  samenwerkingsverband tussen de Stramp-Ess en de Vereniging christelijk Onderwijs  Ittersum komt niet van de grond. Ouders van beide scholen nemen een succesvol initiatief om samen te komen tot een oecumenische school in het dorp, een initiatief die de goedkeuring van Wethouder Hans Dijkstal kan dragen.

1991

In oktober wordt de aanleg van de Wijtmenerplas voltooid.

1989

grassparty

Jongeren organiseren een feest in Wijthmen namelijk de Grassparty. De Grasparty start bij de Wijthmenrplas en is vanaf het begin een groot succes vooral omdat het voor jong en oud is georganiseerd. Door het lawaai  moet het verhuizen van de Wijthmenerplas naar de Eierweg in Wijthmen. Ook daar is de standplaats van de Grassparty geen lang leven beschoren. Het krijgt haar definitieve plaats langs de Heinoseweg tegenover Café Restaurant de Mol. De Grassparty organiseert tal van evenementen altijd in het eerste weekend van september zoals Playback, optreden van artiesten, de oude tractoren rit en  meer van dit soort evenementen.

 

 

 

1988

Voetbalvereniging Wijthmen weet onderleiding van Jo Herder met 4-0 van Mariënberg te winnen, hierdoor worden ze kampioen en promoveren naar  de 1e klasse van de afdeling Zwolle van de K.N.V.B.

1987

* Voetbalvereniging Wijthmen weet in dit jaar haar grootste sportieve  succes te behalen, maar liefst 4 van de 5 seniorenteam’s worden kampioen. Het eerste elftal echter niet, dit zou het volgende seizoen gebeuren.

* Bouw tunnel Oudenweg onder de N35 (Heinoseweg) voor een veilige fietsverbinding.

we 2 Plan V's richting Emmen rijden hier ter hoogte van Zwolle Herfte. De foto is gemaakt op 14 april 2012

* De Emmerlijn werd tussen 1985 en 1987 volledig gesaneerd en gemoderniseerd. Het traject werd hierbij volledig geëlektrificeerd en gedeeltelijk dubbelsporig, te weten tussen Zwolle – Dalfsen en Mariënberg – Gramsbergen. Met deze reconstructie werd een halfuursdienst mogelijk gemaakt. Klik op deze link voor een geschiedenis van de spoorlijnen in Herfte.

1983

* Huize Soeslo doet dienst al gereformeerd vormingscentrum, dit zou tot 1992 duren.

* De Brinkruiters  voegen  nu ook de paardensport actief toe  binnen de  club, de officiële naam is nu Landelijke Rijvereniging (L.R.) en Ponyclub (P.C.) De Brinkruiters. De vereniging is aangesloten bij de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie).

1982

*In de zomer van 1982 worden er parallelwegen aangelegd langs de Heinoseweg.

*Bij het argeologisch onderzoek n.a.v. de bouw van deze parallelwegen komen interessante gegevens over de eerste bewoning in Wijthmen boven tafel.

DSC03114-web

*Voetgangerstunnel aan de Heinoseweg gereed. (Foto 2018)

Klik hier  voor meer informatie over dit onderzoek

1981

* Na lang gepraat wordt er in oktober met de aanleg van de Wijthmenerplas begonnen om  deze voor recreatie geschikt te maken. Een aanleg in drie fases. De kosten bedragen 15 miljoen gulden.

* De Oprichting van de Ponyclub de Brinkruiters. Het doel van  de club is om de pony- en paardensport in Wijthmen te bevorderen.

1980

Start restauratie werkzaamheden op Huize Soeslo die tot 1983 zullen aanhouden.

1980

GHN_IMG_0010

* Ontstaan van het naaktstrandje bij de Wijthmenerplas.

 

Sagezo

* Oprichting in Wijthmen van de toneelgroep Sagezo

1979

Aankoop Wijthmenerplas in februari 1979 door de gemeente Zwolle. Op een later tijdstip zal Recreatieschap West-Overijssel eigenaar gaan worden, die samen met Plaatselijk  Belang Wijthmen  een plan opstellen om de plas voor recreatie geschikte maken.

1978

Wijthmen is een ondernemer rijker, Gerrit en Willy nemen de boerderij van de familie van Lenthe over en vestigen daar Sauna Swoll aan de Heinoseweg

1977.

Job Drijber 1(924-2016)

Job Drijber 1(924-2016)

Opening van het gemeenschapscentrum “De Elshof” aan de Erfgenamenweg te Wijthmen op 15 januari door de zwolse burgemeester Mr. J. Drijber

1976

Sportvereniging Wijthmen word kampioen  in de 3e Klasse KNVB afdeling Zwolle, het team van Frits Stappenbeld weet Windesheim met 3-0 te verslaan door twee doelpunten van Frans Mulder en door een penalty van Gerard Klink.

1975

Hermen Overweg wordt burgemeester in Diever, Ton Spijker volgt hem op als voorzitter van het Plaatselijk Belang Wijthmen

1975

tn_DSC06349

Gebouw IJsbaan H.W.Z. (2016)

De ijsbaan van H.W.Z wordt verplaatst naar de locatie aan de Kuijerhuislaan (Watersteeg). IJsbaan H.W.Z. heeft hier een clubgebouw en ruime parkeergelegenheid.

1974

De Vereniging Plaatselijk Belang Wijthmen en Omgeving werd opgericht op 25 november 1974 voor een periode van 29 jaar. Voor de officiële oprichting van het Plaatselijk Belang bestond er al wel een soort van bestuur, (zie hiervoor het jaar 1966) maar nu werd het officieel vastgelegd als zijnde een vereniging.

De eerste bestuursleden waren Erna Graswinckel-Vahrmeijer, Anton Hutten,  E.Pierik-Roos, Ton Spijker en Jan Teunissen. Hendrik Gerrit Overweg (1943) is de eerste voorzitter van dit bestuur.

1974

*De miljoenste kubieke meter zand word afgevoerd uit de kolk bij Wijthmen.

*PTT Postagendschap verhuist van de familie van der Kamp naar de familie Pot

1973

Transportbedrijf Fa. A. van Krevel vestigt  zich  in Wijthmen, het bedrijf wordt geleid door Adriaan Jan van Krevel. Als Adriaan in 1979 overlijd nemen zijn zoons Robbie en Theo het bedrijf over.

1972

Sportvereniging SV Wijthmen weet onderleiding van Henk Nijmeijer beslag te leggen op de K.N.V.B. beker afdeling Zwolle door de finale tegen IJVV uit IJsselmuiden te winnen met 2-0 op het Sportpark de “Marslanden” te Zwolle.

Jan Wesseldijk Finale KNVB beker 1971-1972

Jan Wesseldijk in actie tijdens de finale K.N.V.B. beker afdeling Zwolle

De doelpunten kwamen op naam van Jan Wesseldijk.

1971

De Elshofbode ziet het levenslicht. De eerste exemplaren worden nog niet gedrukt maar gestencild.

Vrijwilligers van het eerste uur waren Jan Groters en Oeble Hoekstra. Het stencilwerk werd verzorgd door Frits Pluim en met enkele dames, waaronder Hennie Pluim, Geke van de Kolk en Bep Spijker werd de, toen nog Het Sportjournaal, gevouwen en geniet. Mevr. Spijker heeft het typewerk vele jaren volgehouden.  Nadat zij de organisatie had draaiende gehouden hebben Lies Kieskamp en Koen Nijmeijer de scepter overgenomen.

1970-1971

Carnavalsvereniging de Eileuvers kende in het seizoen 1970-1971 twee prinsen die betrokkenheid bij Wijthmen hadden. Het betrof hier Prins Mans de eerste, Herman Dinkelberg (hoofd van de voormalige St-Jozefschool te Wijthmen) en de eerste jeugdprins van de Eileuvers, Prins Wilhelmus de eerste (Wim Hulsmann)

1970

Johan Elshof 1939-1970

Johan Elshof 1939-1970

*Op 14 mei overlijdt plotseling medeoprichter en voorzitter van de sportvereniging Wijthmen (later de voetbalvereniging  Wijthmen )Johannus Gregorius Elshof op 31e jarige leeftijd.

Nee van foto uit krantenknipsel

G.J. Van Nee (18 jan 1906-????)

*Op 27 juli neemt de heer G.E. Van Nee afscheid als hoofdonderwijzer van de Strampp Ess, hij is 65 jaar geworden. Van Nee heeft dan 46 jaar les gegeven in Wijthmen.

1969

Op 28 april 1969 is de oprichting van de Sportvereniging Wijthmen in Café-Restaurant de Mol. Er is dan nog alleen plaats voor de beoefening van voetbal, dat gespeeld word op een terrein achter dit Café-Restaurant.

*Herman Dinkelberg benoemt tot hoofd van de katholieke basisschool St. Jozef.

1968

* Opening van een post- telegraaf en telefoonagentschap in Wijthmen bij de kruidenier van der Kamp op de Kroesenallee op 25 maart 1968

* De eerste Oecumenische dienst komt tot stand eind 1968, er worden kerkliederen gezongen door de gezamenlijke koren.

1967

* Wijthmen en andere omliggende dorpen maken op 1 augustus 1967 geen deel meer uit van de gemeente Zwollerkerspel, maar worden bij de gemeente Zwolle gevoegd. Uitbreiding van de gemeente Zwolle was noodzakelijk geworden om uitbreidingen mogelijk te maken.

* ‘Zandbedrijf Wijthmen’ zoals het bedrijf van van Ossel was gaan heten viel in  handen van Lokin uit Heino en de gebroeders Tielbeke uit Lemelerveld.  Volgens een advertentie in de Zwolse Courant was levering mogelijk van metselzand, betonzand, vulzand (gebruikt voor ophoging) en grind in elke gewenste hoeveelheid.

1967

* De zandput in Wijthmen werd in de zomer ook spoedig ontdekt als plas om in te zwemmen, in het begin vooral door mensen uit de buurt. Naarmate de plas groter werd, nam de toeloop van zwemmers en recreanten toe. De plas bij Wijthmen werd een alternatief voor de Agnietenplas. Het gemeentebestuur van Zwolle was daar niet gelukkig mee. Bij mooi weer werd geregeld gewaarschuwd voor de onbetrouwbaarheid van het water in de ‘kolk’ bij Wijthmen.

* Voor de katholieke kerk in Wijthmen vindt de benoeming plaats van pastoor A. ter Meulen, veranderingen in de kerk vinden plaats De H. Mis wordt voortaan in het Nederlands gelezen, de pastoor gaat met het gezicht naar de gelovigen staan.

De laatste Burgemeester van Zwollerkerspel Crommelin

De laatste Burgemeester van Zwollerkerspel Crommelin

*De laatste burgemeester Mr. W.J.E. Crommelin blijft na de opheffing van de gemeente Zwollerkerspel op Boschwijk wonen

1966

Op 30 maart 1966 oprichtingsvergadering Plaatselijk Belang Wijthmen. De eerste voorzitter is Henk Nijmeijer geeft een brief van 12 april 1966 aan dat gericht is aan de bewoners van Wijthmen. Als penningmeester is mevr. Riet Dinkelberg -Coppens benoemd, B. Rietveld is secretaris en verder bestaat het bestuur uit de leden Holterman, Eikenaar en mevr. Roosendaal. De Statuten van de vereniging vagen op 25 nov. 1974 aan via een akte, waarin deze datum als oprichtingsdatum staat vermeld.

1965

In juli en augustus 1965 deed de NAM proefboringen bij Wijthmen op een perceel langs de Oude Wythemerweg bij de familie Kieviesbosch.

1965

tn_DSC04111

Huize Soeslo kent rijke geschiedenis

Landgoed Soeslo wordt verkocht aan de gemeente Zwolle.

26 juni 1964

fb_img_1471114459586

Meester van Nee met zijn vrouw

Meester van Nee viert zijn 40 jarig jubileum als onderwijzer van de christelijke school, hij is dan bijna 30 jaar hoofdonderwijzer.

1964

De firma Van Ossel uit Zoetermeer koopt een aantal percelen grasland om zand te winnen, met de bedoeling om er op den duur een recreatieterrein aan te leggen met allerlei attracties.

Het begin van het ontstaan van de latere Wijthmenerplas.

In juni 1964 gaat de zandwinning van start.

1963

*De katholieke St-Jozef school aan de Erfgenamenweg (Valkenbergweg) is klaar, Pastoor Kolkman zegent deze school in.

1e rij, met hoed 4e van links burgemeester Mr. W. Crommeling. Daarnaast Hendrik van Gerner, mevrouw Crommelin en Reinhard Crommellin.

1e rij, met hoed 4e van links burgemeester Mr. W. Crommeling. Daarnaast Hendrik van Gerner, mevrouw Crommelin en Reinhard Crommellin.

*Opening van de ijsbaan H.W.Z. (Herfte Wijthmen Zalné)  op 28 december om 14.00 uur door burgemeester Mr. W. Crommeling.

1962

Het waterschap “Herfte”gaat op 1 januari over in het waterschap Bezuiden de Vecht.

1960

*Het terrein van het Uitbreidingsplan Wijthmen I werd in 1960 en 1961 in twee gedeelten bouwrijp gemaakt, waarna alle bouwterreinen voor mei 1962 waren uitgegeven. Het betreft hier de grootste uitbreiding van Wijthmen.

* Oprichting IJsclub H.W.Z.  De oprichtingsvergadering is op woensdag 27 januari 1960. Het eerste bestuur bestaat uit H.v. Gerner, secretaris F.J. Bekendam, A. Logtenberg, B. Habers, F. Hutten, Johan Vosman, H. Klein, J. Smith, H. Hofman, J. Brem en later sloot bij D. van der Kolk. De letters H.W.Z. staan voor de buurtschappen die gelegen zijn aan de rand van Zwolle te weten Herfte, Wijthmen, en Zalné. De ijsbaan, ongeveer 4 ha. groot is gelegen aan de Heinoseweg tussen het spoor, de dijk en de wetering, de ingang is gelegen aan de Kuyerhuislaan.

1958

*Bij raadsbesluit van 10 juni 1958 werd het Uitbreidingsplan Wijthmen I vastgesteld, waarbij de volgende kanttekeningen werden gemaakt: ‘Het plan voor de kern Wijthmen is opgezet om vóór alles de vaak te verspreide bebouwing buiten de kernen te kunnen opvangen.

2016-06-15-18-48-27

De klassen poseren voor de Dory M Baltimore.

*Klas 5 en 6 maken een schoolreisje naar Schiphol. Met meester Van Nee, mevrouw Van Nee en meester Hamming.

1957

Het afscheid van Bouwpastoor van Wee, hij krijgt een benoeming in de parochie Vilsteren, installatie van pastoor Kolkman in de parochie Maria van Altijddurende bijstand.

1952

*Het bij de buitenplaats Soeslo behorende koetshuis verbouwd tot een woonhuis.

DSC01547 (Medium)

Het Parochiehuis Wijthmen

*Aan de Erfgenamenweg naast de kerk komt de bouw van het Parochiehuis gereed.

*Treinbaanvak spoorlijn Zwolle-Meppel wordt geëlektrificeerd.

1951

Boschwijk word in gebruik genomen als ambtswoning door burgemeester C. Slager van Zwollerkerspel, een vleugel van het gebouw wordt geschikt gemaakt als raadszaal.

1950

Eerste steen legging door Deken de Witt van het kerkgebouw parochie van Maria van Altijd  Durende  Bijstand.

1949

* Boschwijk word aangekocht voor 35.000 gulden door de gemeente Zwollerkerspel en ingericht als burgemeesterswoning en raadszaal. De herstel werkzaamheden vergen nog een zelfde bedrag.

* In Wijthmen wordt aan de Heinoseweg in 1949 de eerste steen gelegd voor de protestante Rehobothkerk, tegenover de eveneens protestantse lagere school.

reobothkerk-wijthmen-1e-steen

Herinnering steenlegging 12 oktober 1949

reobothkerk-wijthmen-1

Ingangspartij gebouw Rehoboth

 

 

Reoboth aan de Heinoseweg

Reoboth aan de Heinoseweg

1948

*De Maatschappij Overijsselsche Kanalen geeft opdracht aan Bureau de Gruyter – een toonaangevend architecten en ingenieursbureau in Zwolle – om “den nieuwe Hoevenbrug met opritten en andere bijkomendheden in Zwollerkerspel te ontwerpen en te construeren.

*De Zwolse aannemer W. van Zuilen sleept de opdracht binnen om de brug te bouwen.

*De bouwkosten bedragen 61.500 gulden.

slide2a

Hoevenbrug met veel geschiedenis

De brug wordt uitgevoerd met een schijf van gewapend beton met een gebogen onderrand waarop het gebogen brugdek met een breedte van circa. 4m1 rust.

De totale overspanning van de het brugdek bedraagt circa 36m1.

1946

* Landgoed Helmhorst krijgt een nieuwe eigenaar, de BK-pannenmaker Berk uit Kampen doet het over aan Zwolse huidarts dr. Sollewijn Gelpke.

*Oprichting van de Boerinnenbond (later KPO en Markant) in het najaar onder leiding van Pastoor van Wee.

1945

Leo Major 1921-2008

Leo Major 1921-2008

*13 april: Leo Major en Willy Arsenault kloppen aan bij boerderij Gerner aan de Heinoseweg voor informatie over de Duitse troepen in Zwolle. Als ze later de spoorlijn naderen worden ze ontdekt door de Duitsers. Bij het dan ontstane vuurgevecht komt Arsenault om het leven. Major zet zijn missie door en komt te weten dat er in Zwolle geen Duitsers meer actief zijn. Hij brengt het lichaam van Arsenault tijdelijk  onder bij de familie Gerner.

2016-06-15 18.47.59

*Op vrijdag 13 april steekt het Régiment de la Chaudière, een onderdeel van de derde Canadese infanteriedivisie de gemeentegrens van Zwollerkerspel over. ‘s-Middags rukten deze Franstalige Canadezen vanuit Heino naar Wijthmen. Wijthmen wordt als eerste dorp van Zwollerkerspel bevrijd.

1943

Aanleg bovengrondse stroomvoorzieningen

5 mei 1941

Stopplaat Herfte-Veldwijk wordt opgeheven.

12 maart 1940.

De Provinciale en Overijsselse en Zwolsche meld een inbraak bij fietsenhandel Peeters in de nacht van 9 op 10 maart. De schade bedraagt 200 gulden.

1939-1940

Stopplaats Herfte-Veldwijk word door oorlogsomstandigheden gedurende deze periode buiten gebruik gesteld.

1937

Willem Boeve en Jan Smid , twee middenstanders uit Wijthmen nemen op 15 maart het initiatief tot oprichting van een koor. Ze wilden vooral een mogelijkheid voor ontspanning tot stand brengen in Wijthmen. Het koor is toegankelijk voor iedereen van protestants-christelijke gezindte. De Zwollenaar Beumer is de eerste dirigent van Zanglust.

1936

Het gemaal, een eenvoudig bakstenen pand met sobere detaillering, werd gebouwd op het punt waar de Herfter Wetering uitmondt in het Almelose kanaal. (foto april 2017)

Het gemaal, een eenvoudig bakstenen pand met sobere detaillering, werd gebouwd op het punt waar de Herfter Wetering uitmondt in het Almelose kanaal. (foto april 2017)

Door allerlei omstandigheden wordt zo’n zeven jaar na de opdracht het elektrisch gemaal “Herfte” in gebruik genomen

1935

G.J. Van Nee wordt hoofdonderwijzer op de “Stamp Ess”, de school met den Bijbel.

 1934

De trein Zwolle-Coevorden ontspoord op 14 maart 1934 vlak vóór de stopplaat Herfte-Veldwijk doordat de tender uit de rails liep, waarbij deze 4 andere wagens meesleepte.  Slechts één persoon werd lichtgewond.

Veldman aan de Erfgenamenweg verkoopt zuivel. Hij begint met de verkoop van melk van zijn eigen koeien, hij start met drie klanten die hij met paard en wagen gaat bedienen.

1932

Opheffing van de openbare lagere school in Wijthmen aan de Poppenallee. (nu Kroesenallee)

fb_img_1471115081447

Lagere school met rijke Historie

Op 16 augustus 1932 krijgt deze school aan de hoek Erfgenamenweg Kroesenallee een katholieke signatuur. De katholieke kinderen uit Wijthmen gingen gedurende 10 jaren, van 1923 tot dus 1932 naar Hoonhorst en wellicht die uit Herfte naar een school in Zwolle.

Als hoofd der school is benoemd Aloysius Johannes Hendrikus Bisschop (1904-1971), als onderwijzeres werd benoemd mevr. A. Tutert. de school heeft 48 leerlingen.
De school is inmiddels afgebroken.

1929

cafe-rest-de-mol-in-oude-tijden-02

Luchtfoto van Café de Mol, links boven het kerkje Rehoboth

*Het huidige café de Mol komt via Herm Mol in handen van Frederikus Smeenk.

* Landgoed Helmhorst krijgt een nieuwe eigenaar, de Zwolse wethouder Zebinden Bagerman doet het over aan BK-pannenmaker Berk uit Kampen.

*Waterschap Herfte geeft opdracht voor de bouw van een elektrisch gemaal op het punt waar de Herfter Weterink uitmond in het Almelo’s kanaal.

1928

Installatie van twee verticale schroefpompen van de fa. Stork Hengelo in het gemaal Herfte, waar de Herfter Weterink uitmondt in het Almelo’s kanaal.

1925

*11 januari: Opheffing van de club  V.V.H (Voetbalveereniging Herfte) vermeld in de Sportkroniek: clubnaam is vervallen door ontbinding.

*Oprichting het “Waterschap Herfte” door landeigenaren in Zwollerkerspel om wateroverlast in dit gebied terug te dringen.

1924

J.E. van Nee (18 jan 1905-??) aangesteld als onderwijzer op de christelijke school.

1922

Wijthmen bouwt een protestants-christelijke lagere school langs de Heinoseweg.

V.V.H. met de Arie Kragt en zijn broer. Waar ze staan is niet bekend

V.V.H. met de Arie Kragt en zijn broer. Waar ze staan is niet bekend

29 november: Inschrijving van de V.V.H (Voetbalveereniging Herfte) bij de N.C.V.B.

11 december registratie van de clubnaam, de eerste voetbalclub binnen onze buurtschappen.   In seizoen 1923-1924 speelde Herfte in de 2e klasse Oost. (bron: Sportblad de IJsselstreek)

1921

Goederentrein ontspoort bij stopplaat Herfte-Veldhoek, er doen zich geen persoonlijke ongevallen voor.

19 september 1919

Huize Zalné

Huize Zalné

Gerhardus Wilhelm Bos en zijn zoon Hermen Hendrik Bos kopen op op 19 september 1919 enkele percelen grond aan in van het landgoed Boschwijk in Zalné en lieten langs de Heinoseweg een villa met garage bouwen die ze noemden naar het buurtschap Zalné

1911

*In Wijthmen wordt de protestantse evangelisatievereniging “Rehoboth” opgericht, met als doel het verspreiden van het evangelie in Wijthmen en omgeving. Dit doel trachtte men onder meer te realiseren door het houden van zondagse erediensten in het buurschap.

*De Hervormde kerk beschikt dan al over een verenigingsgebouw.

1905

Het baanvak van de Spoorwegen Zwolle-Ommen met de tak in Herfte wordt op 15 januari geopend als onderdeel van de 106,7  km lange spoorlijn Zwolle-Stadskanaal. De spoorlijn maakte deel uit van het netwerk van spoorwegen van Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij. (NOLS)

15 januari 1903

Herfte beschikt over een eigen stationnetje, de stopplaats heet Herfte-Veldwijk.

1900

* Landgoed Helmhorst brand af, maar er is herbouwing door de familie van der Helm.

*Tot dit jaar ongeveer wordt er tol geheven aan de Ganzenpannenbrug.

1877

Op 24 september 1877 vind de laatst officiële markevergadering plaats. In het daaropvolgende jaar werd het onderhoud van de “Wijthmer zijlen” overgedragen aan het Zesde Dijksdistrict, waarna de marke kon worden ontbonden.

1868

Buitenplaats Soeslo komt door vererving in het bezit van leden van de familie Nes van Meerkerk.

1867

Herfte maakt kennis van de Spoorwegen, op 1 oktober komt het baanvak Zwolle-Meppel gereed als onderdeel van staatslijn A Arnhem-Leeuwarden.

1856

Buitengoed “Veldwijk” wordt gesloopt en zal plaatsmaken voor boerderij “Veldwijk”, de huidige boerderij van de familie Alfred Meiberg.

1855

Nadat in 1853 door de benoeming van bisschoppen de kerkelijke hiërarchie in Nederland was hersteld, werden overal nieuwe parochies opgericht. De lokale bevolking van Wijthmen wilde graag samen met Herfte en Marshoek een nieuwe parochie vormen, die ongeveer 400 communicanten zou tellen. De kerkelijke overheid dacht daar echter anders over en richtte op 15 april 1855 in Hoonhorst de parochie van den H. Cyriacus, op.  Ook Wijthmen viel onder deze parochie.  Later werd in 1858 in Hoonhorst een nieuwe kerk gebouwd.

1843

In de Provinciale Overijsselse Courant van 14 maart 1843 wordt de openbare verkoop aangekondigd van de buitenplaats Veldwijk ‘gelegen aan de straatweg van Zwolle naar Almelo, ruim een half uur gaans van Zwolle in het buurtschap Wijthmen…. bestaande uit een modern HEERENHUIS, geschikt voor Zomer- en Winterverblijf.

1842

Volgens Wim Coster, historicus en schrijver van het boek Zwollerkerspel was een voornaam huis in Herfte  het niet meer bestaande Huize Valkenberg, in Wijthmen was dat Soeslo en Veldwijk (ook niet meer bestaand), Zalné had Boschwijk en  Landwijk.

1832

*Invoering van het kadaster, hierdoor hebben we voor het eerst de beschikking over nauwkeurige kaarten van het gebied. Een uit de diverse minuutplans samengestelde kaart geeft een prachtig overzicht van het grondgebruik. Verder komen we op de kadasterkaarten nu boerderijnamen tegen als Hoeksboer, Vonderman, Nijboer, Homberg, Konstapel, Kroes, Bulder, Mannes, Hoekbrink, Brunink, de Belten en Fakkert.

*Langs de Twentse weg lag het erve Wittenbeld, dat later bekend zou staan als herberg De Mol. Of de boerderij ook al in deze tijd als café functioneerde is niet bekend. De eerste keer voor zover bekend duikt de naam van deze herberg op in bronnen in oktober 1867, toen de erfgenamen van de marke hier een van hun laatste officiële vergaderingen hielden.

Detail kadastrale kaart van 1810-1832 met buitengoed Veldwijk

Detail kadastrale kaart van 1810-1832 met buitengoed Veldwijk

Op een kadastrale kaart zijn de contouren getekend van het rechthoekig herenhuis (10 x 8 m), alsmede  het groot aantal lanen en de gegraven grachten van de buitenplaats Veldwijk, nu boerderij Veldwijk van de familie Meiberg.

1825

In 1825 vond er een ramp van grote omvang plaats, tijdens een noordwester storm en een springvloed in februari werd het water in de Zuiderzee (Nu IJsselmeer) tot zeer grote hoogte opgestuwd waarbij hoogten van 3,50 m boven NAP gemeten werden. Grote delen van de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Utrecht en Holland werden getroffen door ernstige dijkdoorbraken en overstromingen waardoor 379 mensen het leven verloren. De provincie Overijssel werd het ernstigste getroffen met 305 doden.

Kaart met overstroomde gebieden  in 1825

Kaart met overstroomde gebiedenop 4 febr. 1825. (kaart Canon van het land van Vollenhove)

Hoe Wijthmen uit deze ramp kwam is niet duidelijk, waarschijnlijk waren er  geen slachtoffers omdat het water hier geleidelijk  kwam of misschien ontsnapte Wijthmen toch door de hoge zandruggen. De Canon van Dalfsen meld dat (…) ten zuiden van de Vecht in de buurschappen Lenthe en Emmen, begon het water in de sloten te stijgen. Op de voormiddag van 4 februari spoelde het water over de dijk van de Nieuwe Wetering en ‘s avonds steeg het opnieuw door een dijkdoorbraak in de Maatgraven, waardoor de Marshoek, Emmen, De Horte, Mataram, Milligen, Den Aalshorst en Den Berg in één grote waterplas veranderden (…).

De kaart van geeft ons niet de illusie dat de inwoners van Wijthmen, Herfte en Zalne geen last ondervonden van het hoge water

1824

Overlijden van Rhynvis Feith op 8 februari. Hij is begraven aan de Meppelerstraatweg in Zwolle.  Hij liet 396 duizend gulden na.

1823

Zwollerkerspel wordt opgemeten en er volgt een verdeling in secties, Wijthmen en Zalné krijgen de letter G, Zuid Wijthmen ontvangt de H.

1818

De gemeente Zwollerkerspel bouwt op de hoek van de huidige Erfgenamenweg en de Kroesenallee voor het eerst een “echt” schoolgebouw in Wijthmen. Het is een openbare lagere school.

1816

Rhijnvis Feith leest in juni 1816 op Soeslo een zelf geschreven gedicht voor over Soeslo. In het voor hem zo kenmerkende handschrift heeft Georg Roijer de dan huidige bewoner op de achterkant genoteerd:

Gedicht van Mr. R. Feith in Junii 1816 op Soesloe gereciteerd bij gelegenheid dat het Donderdagsche gezelschap voor het eerst in ons nieuwe huis bij een was.’

link met artikel over dit  gedicht

1815

In 1815 wordt Soeslo uitgebreid met een nieuw gedeelte met twee bouwlagen, dat aan de voorzijde van het oorspronkelijk huis is geplaatst.  Bij de entree zijn in baksteen de teksten “Derk Royer” en “4-10-1815″ aangebracht.  De familie Royer, een geslacht van regenten uit Zwolle is sinds het begin van de achttiende eeuw eigenaar van Soeslo.  Op 19 april 1815 werd door de bijna tweejarige Derk Roijer,l de oudste kleinzoon  van George Roijer, de eerste steen gelegd voor het landhuis. Soeslo krijgt toen het aanzicht zoals we het nu nog kennen.

1813

Route Kozakken naar Zwolle

Route Kozakken naar Zwolle

Op 11 november verschijnen Kozakken in Wijthmen, Napoleon is verslagen in Leipzig en zij komen Nederland binnen via Groningen, Gelderland en Drenthe (Coevorden) en roepen de Franse overheersing een halt toe. Op 12 november bevrijden ze Zwolle

1812

Op een kaart uit 1812 komt de naam van de hoeve Zelhorst nu voor als de nu nog bestaande naam  “Selhorst.”

1811

* Ontstaan van de gemeente Zwollerkerspel.

* De burgerlijke stand wordt ingevoerd, het is nu verplicht een vast familienaam aan te nemen die van  generatie op generatie wordt overgedragen.

Eerste school in Wijthmen

Eerste school in Wijthmen

* Op de hoek van de huidige Erfgenamenweg en de Kroesenallee wordt het eerste echte openbare schoolgebouw van Wijthmen gebouwd.

1809

*Boschwijk leed ernstige schade door de watersnoodramp van 1809. Bewoner Rhijnvis Feith schreef op 6 mei 1809, enkel maanden na de overstroming dat als gevolg van een dijkdoorbraak de gele buurt is overstroomd. “zoo dat het water over de vier voeten in mijn huis stond, en ik nu druk bezig ben, met alles te repareren, zoo ver zich dit doen laat, waartoe ik zeker met geen duizend daalder toekom.”

*Deze waternood was een overstroming waarbij grote delen van midden-Nederland in het gebied van Maas, Waal, Merwede en IJssel overstroomden. De overstroming maakte naar schatting tweehonderd slachtoffers.

Een detail met de overstroomgebieden in 1809 aangegeven

Een detail met de overstroomgebieden in 1809 aangegeven

Door een zeer strenge winter waren de killen in de Biesbosch dichtgevroren. Hierdoor ontstond de situatie dat rivierwater langs Dordrecht naar de zee werd afgevoerd. Er ontstonden grote ijsdammen waarachter het waterpeil razendsnel steeg met dijkdoorbraken als gevolg. Grote delen langs Maas, Waal en Merwede overstroomden daardoor in januari 1809. Het is een van de grootste rampen die zich in het rivierengebied heeft voltrokken.

1807

Het landgoed “De Helmhorst komt in andere handen, vermoedelijk aan de Zwolse wethouder Zebinden Bagerman, hij is in elk geval voor 1929 eigenaar geweest.  Vanaf 1807 telde De Helmhorst drie boerderijen (katersteden) en een landhuis Hoog Erve.

1802

Zwolle en Zwollerkerspel worden van elkaar gescheiden, volgens sommigen een historische fout. Op 1 augustus 1967 zou het weer (gedeeltelijk bij andere gemeentes) één geheel worden.

1797

Helmhorst  Anno 2019

Helmhorst Anno 2019. Oorspronkelijke bebouwing vermoedelijk in de 17e of 18e eeuw ontstaan

*De familie van der Helm gaat op het na hen genoemde landgoed wonen, waarschijnlijk zijn zij de stichters van dit “Buiten.”

*Op een kaart uit dit jaar komt komt de hoeve “Selhorst” voor als Zelhorst.

1795

Er vind opnieuw een  volkstelling plaat nu is het aantal huishoudens gestegen tot 35. Het aantal inwoners was toegenomen tot 225, zodat er nu gemiddeld 6,43 mensen per huffs aanwezig waren. In de deze volkstelling werd ook het beroep van elk gezinshoofd genoteerd. Negentien mensen werden als boer aangeduid, zes als daghuurder en zes als ambachtsman. Bij de laatste categorie zal het vooral zijn gegaan om mensen die een ambacht combineerden met het boerenbedrijf.

Verder staan er nog drie hoveniers (werkzaam op de drie buitenplaatsen), een oud-burgemeester (de Zwolse stadsbestuurder Willem Royer op Soeslo) en een schoolmeester opgetekend.

1779

Het huidige café de Mol komt in bezit van Herm Mol, deze naam zou voor altijd aan het café-Restaurant verbonden zijn.

1770

*Op het landgoed Soeslo in het verleden ook wel Soeselo of Soerselo genoemd word een spijker gebouwd. Het gebouw bestaat uit één bouwlaag. (Het achterste gedeelte)

*Het Stichtingsjaar van het eerste kerkje te Hoonhorst, hierdoor is de schuilkerk in Wijthmen opgeheven en gaat katholiek Wijthmen e.o. hier kerken. (zie ook 1733 en 1711)

1753

Geboorte van Rhijvis Feith op 7 februari te Zwolle en latere bewoner van Buitenverblijf Boschwijk tijden de lente en zomermaanden. Hij zou burgemeester van Zwolle worden en dichter.

1748

Er vind een volkstelling plaat, Wijthmen heeft volgens deze telling 31 huishoudens met in totaal 179 mensen. Het gemiddelde huishouden bestond dus uit 5,77 personen. De bevolking was samengesteld uit 58 mannen en vrouwen, 43 kinderen boven de tien jaar, 39 kinderen beneden de tien jaar, 28 knechten en meiden en 11 kostgangers.

1740

* De aanwezigheid van deze Hendrik Brinkert in de volkstelling van 1795 vormt de neerslag van het feilt dat Wijthmen vanaf circa 1740 de beschikking had over een eigen lagere school.

De school was net als een drietal andere ‘bijscholen’ in het kerspel in het leven geroepen voor leerlingen die te ver van Zwolle woonden.

De eerste schoolmeester was vermoedelijk Wessel Hagedoorn, die in mei 1742 vanuit Zwolle in Wijthmen kwam wonen. De schoolmeester werd benoemd door het markebestuur. Een ‘echt’ schoolgebouw was er in de 18 de eeuw nog niet in de buurschap.  De lessen werden waarschijnlijk gegeven in een boerenschuur.

* De bezitters van de buitenplaatsen oefenden in de 18 d’ eeuw een grote invloed uit op het reilen en zeilen van de lokale gemeenschap. Zo bezaten de families Royer en Van Grootveld omstreeks 1740 de meeste grond in Wijthmen.

*De eigendommen van de familie Royer concentreerden zich vooral rond Soeslo, maar de familie Van Grootveld had overal in de buurschap bezittingen, zo blijkt uit het register van de verponding (een grondbelasting) uit 1737 dat van de in totaal circa 608 hectare landbouwland niet minder dan zo’n 276 ha., ruim 45%, toebehoorde aan leden van de familie Van Grootveld.

*De familie Royer moest het doen met circa 82 ha.

1733

Johannes Jozephus Kattebelt overlijdt op 4 jan 1733 te Wijthmen (Wietum), zijn opvolgers zijn Gerardus Johannus Zeijger tot 1769 en Gerardus Michael Hampzinck tot 1769. Zij voerden Katholieke diensen uit in de schuilkerk aan de Twentse werg. (zie 1711)

1711

schuilkerk-wijthmen

12

Johannes Jozephus Kattebelt  neemt de eerste Katholieke diensten waar in het “Thoonenhuus” aan de Twentseweg. Dit is een schuilkerk aan de dan Twentseweg, nu de Oude Wythmenerweg. De bewonersgeschiedenis van dit Thoonenhuis genoemd naar de bewoner was achtereenvolgens o.a. Antonius Damman, Antonius Habers, H.J. Habers, Koenjer en de huidige bewoner Fakkert.

Klik hier voor een kleine geschiedenis

1675

Volgens het vuur- of haardstedenregister van 1675, een belasting op het aantal plaatsen in een huffs waar een vuur kon worden gestookt, stonden er in de buurschap Wijthmen in totaal 28 huizen, waaronder twee spijkers of buitenplaatsen

1658

De familie Royer, een geslacht van regenten uit Zwolle, komt in 1658 via vererving in het bezit van landgoed Soeslo. Tot 1868 zouden leden van deze familie Soeslo in hun bezit hebben.

1636

Zwolle wordt geteiterd door een zeer besmettelijke ziekte, het werd voor het gemak de pest genoemd zoals zoveel besmettelijke ziektes toen.

1626

De oudste vernoeming van “Selhorst”: Hans Janssen op Selhorst.

1614

De Selhorst in Herfte heet nu “De Selhorst te Berckman.”

1583

De ambtman van het stift Essen, Everhard van Tongeren, “erffe und guedt, geheten Soesseloe, gelegen in den gereichte van Swolle in de buerschap Wittmen” in leen aan Jenneke Morre. Zij krijgt het landgoed Soeslo inleen.

1580

Een nieuwe periode in de geschiedenis van Wijthmen breekt aan rond 1580.  De Opstand tegen het gezag van de Spaanse koning Filips II, wiens vader Karel V in 1528 de soevereiniteit over Overijssel had overgenomen van de bisschop van Utrecht, zorgde ook in de omgeving van Zwolle voor veel krijgsgewoel.  Het platteland werd afgeschuimd door rondtrekkende, ongedisciplineerde soldaten van beide partijen, waardoor de bewoners regelmatig gedwongen zullen zijn geweest hun toevlucht binnen de veilige muren van de stad te zoeken.

 1526

Een aardige momentopname van de agrarische structuur van de plaatselijke gemeenschap wordt geboden door een gehouden telling van de veestapel en de graanproductie in Zwollerkerspel.

Van de in totaal 212 aangeslagen boeren en keuters in het schoutambt woonden er 25 in Wijthmen.

1502

Het markeboek van Wijthmen begint in dit jaar, als de erfgenamen op Sunte Margaretenavent een vergadering houden in het Zwolse stadswijnhuis in de Sassenstraat. (Geestelijke instellingen hebben een grote vinger in de pap.)

 ca 1400

Het vroegste overzicht van het aantal huishoudens in Wijthmen is te vinden in een belastingkohier uit circa 1400. In dit register werd de opbrengst geregistreerd van de zogenoemde schatting, een door de landsheer opgelegde belasting, die door elke gebruiker van een boerenerve betaald moest worden. Op de bladzijde met `die buerscap toe Wytmen’ zijn 31 hoofden van huishoudens vermeld, van wie er vijf als pauper staan opgetekend.

In het schattingsregister treffen we ook voor het eerst de namen van Wijthmeners aan.

1395

Selhorst Herfte Topotijdreis 1942

“Het Selhorst” in Herfte voor het eerst genoemd in de archieven. (Hierboven een kaart uit 1942)

ca 1200

Bewoning langs de Heinoseweg.

In 2016 worden scherven gevonden die uit deze tijd moeten dateren tijdens het archeologisch onderzoek langs de N35

960

In een oorkonde uit 960 wordt de plaats aangeduid met de naam Wie, hetgeen klein heiligdom of heilige plaats betekent.

Deze aanduiding stamt uit de Germaanse tijd, toen dit gebied nog niet gekerstend was.

750-900

Het huidige buurtschap Wijthmen is vermoedelijk in de Karonlingische tijd ontstaan

ca. 700

Eerste permanente bewoning in Wijthmen, zie document  geologisch onderzoek in 1982-1983

Prehistorie

De dekzandruggen in de omgeving van Wijthmen zijn al bewoond in deze tijd.

 


 

Opmerking

** Kun je dit artikel uitbreiden of heb je opmerking(en) over deze tekst.

Wil je een fout of feitelijke onjuistheid melden? mail  dit alstublieft naar historischwijthmen@gmail.com of gebruik het contact formulier.

Alvast hartelijk dank voor  uw medewerking.

** Zie voor ons privacybeleid: https://www.wijthmen.nl/ons-privacybeleid/

 


 

 web page hit counters codes Free

Measure Website Visitors