Terug naar de hoofdpagina van toneelgroep Sagezo

Titel: Italiaanse nachten. (Petri heil und Waidmanns dank)

Een komedie in drie bedrijven van Bernd Gombold met een vertaling van Carl Slotboom.

Rolverdeling:

Rudi:….Eigenwijze, dominante man. Steekt geen vinger uit,laat zich graag bedienen. Ziet zijn vrouw als werkster en kok. Vist graag.

Peter Bastiaans.

Gerda….Echtgenote van Rudi. Rustige lieve vrouw die echt niet op haar mondje is gevallen.

Gemma Rosendaal.

Tina…….Dochter van Rudi en Gerda. Laat zich de kaas niet van het brood eten en is zeer geraffineerd. Brutaal.

Jacqueline Noordman.

Simon….Zoon van Rudi en Gerda. Macho. Lijkt in doen en laten op zijn vader.

Adriaan van Krevel.

Herman..Broer van Rudi. Vrijgezel, beetje sloom. Aardig. Jaagt graag.

Bennie van Eekeren.

Susan……Vriendin van Gerda. Neemt geen blad voor de mond. Laat het kaas niet van het brood eten.

Rita Boerkamp.

Rosa……..Moeder van Gerda, lieve aardige vrouw.

Bep Spijker.

Harold…..Vriend van Tina. Milieubewust. Alternatieveling. Spreekt langzaam en duidelijk. Laat zich door niets zijn rust verstoren.

Bart van de Kolk.

  • Regie: Thera Hülsmann.
  • Souffleur: Bennie van Beesten.
  • Grime: Wim van Lenthe c.s.
Italiaanse nachten

Italiaanse nachten bij Sagezo

Een korte samenvatting van het stuk:

Gerda (Gemma Rozendaal) hoopt deze morgen op een bijzondere verrassing, het is tenslotte Moederdag en haar trouwdag. Het blijkt echter een ijdele hoop te zijn, man en kinderen hebben zowel de moeder- alsook de huwelijksdag vergeten. Manlief Rudi ( Peter Bastiaan) is zoals elke zondagochtend op forellen gaan vissen, die Gerda dan schoon moet maken. Bovendien heeft hij een aantal gasten voor het middageten uitgenodigd. Gelijktijdig vertelt hij zijn vrouw dat hij een paar dagen met zijn hengelvrienden er opuit wil trekken; vanzelfsprekend zonder vrouwen.

Dochter Tina ( Jacqueline Noordman) “verrast” haar moeder met meerdere tassen vuile was van zichzelf en haar kamermedebewoonsters. Ze vertelt dat ze haar nieuwe vriend de deur uit heeft geschopt en dat ze gestopt is met haar studie.

Zoon Simon (Adriaan van Krevel) brengt de vuile was van het voetbalelftal mee naar huis, met het verzoek of mama tevens de voetbalkantine een grote beurt wil geven. De moeders van zijn elftalgenoten hebben daar geen tijd voor, aangezien zij allemaal een baan hebben. Mama heeft tijd zat, die is tenslotte maar huisvrouw.

De snelkookpan die bij de laatste bingo in de voetbalkantine over is gebleven en als noodcadeau voor Moederdag wordt overhandigd, is de beroemde druppel die de emmer van moeder doet overlopen. Gerda pakt haar koffers om een paar dagen op een andere plek tot rust te komen.

italia vlag

Tijdens de afwezigheid van zijn vrouw, neemt Rudi de gelegenheid waar en bezoekt met zijn broer en vrijgezel Herman (Bennie van Eekeren) een “Italiaanse Nacht”, in een club van dubieuze naam. Daar ontmoeten ze twee Italiaanse schonen en vragen de dames de volgende avond een glaasje te komen drinken. De uitnodiging heeft echter nog een andere reden: de huishouding is inmiddels een chaos en dan is de hulp van twee dames zeer welkom.

Rudi moet alleen nog even zijn kinderen de deur uit zien te krijgen, voordat de dames op de stoep staan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Tina komt thuis, met in haar kielzog haar nieuwe vriend Harald (Bart van de Kolk), een milieubewuste zeurpiet, die met zijn alternatieve ideeën de zaak alleen gecompliceerder maakt. Tot overmaat van ramp verschijnt Rudi’s schoonmoeder (Bep Spijker) en die kan Rudi helemaal niet gebruiken.

Als de beide Italiaanse schonen voor de deur staan, blijft Rudi en Herman niets anders over dan de beide dames voor de kinderen en schoonmoeder te verstoppen. Wat zij niet weten is dat de beide Italiaanse niemand minder dan Gerda en haar vriendin Susan (Rita Boerkamp) zijn. Beiden hebben geweten van het bezoek van de heren aan de Italiaanse Nacht en willen ze nu een lesje lezen. Rudi en Herman krijgen het behoorlijk benauwd als de beide dames vertellen dat hun echtgenoten, als zij achter het avontuur van hun vrouwen komen, dit aan zullen pakken volgens de Maffia-methode. Als dan een echte Italiaan voor de deur staat, zijn de beide mannen van mening dat hun laatste uur heeft geslagen. Rudi en Herman zijn opgelucht als ze er achter komen wie die Italiaan in werkelijkheid is en als de Italiaanse vertellen wie ze werkelijk zijn.

Overzicht bedrijven:

Alle bedrijven spelen zich af in een woonkamer gedurende een periode van een aantal weken.

De voorstellingen vonden plaats in het parochiehuis Wijthmen op:

Zaterdag 31 januari 2015;

Vrijdag 6 februari 2015

Zaterdag 7 februari 2015.